Menu

Ανακοινώσεις

Ανακοινώσεις

14 Οκτωβρίου 2024

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΚΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΣΓΚΑμεΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΗ ΕΚΒΑΣΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ, ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ", ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ, 12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ, ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ


«Επιτυχής η διεξαγωγή – Σημαντικές ακόμα οι προκλήσεις»,
τα μηνύματα της 3ης κατά σειρά Ημερίδας με αντικείμενο:

«ΜΑΖΙ με τα Παιδιά μας, ΓΙΑ τα Παιδιά μας: Κατανοούμε το Παρόν – Πορευόμαστε στο Μέλλον»
 που υλοποιήθηκε από την ΠΟΣΓΚΑμεΑ, το Σάββατο, 12 Οκτωβρίου, στο Ηράκλειο Κρήτης

 

Με επιτυχία και σημαντική συμμετοχή πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 12/10/2024, στο ξενοδοχείο Capsis Astoria, στο Ηράκλειο Κρήτης, η τρίτη κατά σειρά Ημερίδα που διοργάνωσε η ΠΟΣΓΚΑμεΑ με θέμα: «ΜΑΖΙ με τα Παιδιά μας, ΓΙΑ τα Παιδιά μας: Κατανοούμε το Παρόν – Πορευόμαστε στο Μέλλον», φέρνοντας στο προσκήνιο τόσο τα σύγχρονα όσο και τα διαχρονικά ζητήματα που απασχολούν και επηρεάζουν τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους, στην εκπαίδευση, στην απασχόληση, στην ενίσχυση της αυτονομίας, στην εν γένει αξιοπρεπή και ποιοτική διαβίωση στην κοινωνία.

Τις εργασίες της Ημερίδας παρακολούθησαν γονείς, κηδεμόνες, μέλη οικογενειών ατόμων με αναπηρίες, επαγγελματίες από τον χώρο της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, εκπρόσωποι συλλογικών φορέων ατόμων με αναπηρίες, εργαζόμενοι/ες σε δομές παροχής υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας σε άτομα με αναπηρία και Ο.Τ.Α. και φοιτητές/τριες σε συναφή με την αναπηρία αντικείμενα, τους/τις οποίους/ες η ΠΟΣΓΚΑμεΑ ευχαριστεί εγκάρδια για το ενδιαφέρον και τη συμμετοχή τους.  

Την τοπική αυτοδιοίκηση εκπροσώπησαν στους χαιρετισμούς οι: κ. Γεώργιος Τσαγκαράκης, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας Ηρακλείου και κ. Ελένη Ζερβουδάκη, Αντιδήμαρχος Χανίων Κοινωνικής Πολιτικής, Προστασίας Ατόμων με Αναπηρία και Ισότητας, Δράσεων Εθελοντισμού, που ανέπτυξαν περαιτέρω, με ομιλίες τους, την μέχρι σήμερα συμβολή, καθώς και τους μελλοντικούς σχεδιασμούς των Ο.Τ.Α, στην κατεύθυνση της στήριξης της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους σε τοπικό επίπεδο.

Με την παρουσία του τίμησε επίσης την Ημερίδα και απηύθυνε χαιρετισμό ο κ. Γιάννης Βαρδακαστάνης, Πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), του European Disability Forum (EDF) και του τμήματος ECO της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΕΟΚΕ).

Η κ. Μαρία Γιγουρτάκη, Σύμβουλος Εκπαίδευσης Ειδικής Αγωγής και Ενταξιακής Εκπαίδευσης Νομού Ηρακλείου, ανέπτυξε θεσμοθετημένα μέτρα, πρωτοβουλίες και μελλοντικές προτεραιότητες της πολιτείας για την ενδυνάμωση της συμπερίληψης των μαθητών και μαθητριών με αναπηρία στις σχολικές μονάδες της α’ βάθμιας και β’ βάθμιας εκπαίδευσης.

Στον μετ’ εμποδίων και συχνά απροσπέλαστο δρόμο προς την εργασιακή ένταξη και απορρόφηση των ατόμων με αναπηρία στην αγορά εργασίας, ήλθαν να «ρίξουν φως» οι πολιτικές που προωθούνται από την πλευρά της πολιτείας για τη στήριξη αυτής της διαδρομής, όπως αυτές παρουσιάστηκαν από την κ. Ευαγγελία Μακαντάση, Στέλεχος του Τμήματος Ειδικών και Ευπαθών Ομάδων και Ισότητας της Διεύθυνσης Προγραμμάτων Ενεργητικών Πολιτικών της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης - Δ.ΥΠ.Α.

Η Εκτελεστική Επιτροπή και το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΣΓΚΑμεΑ, ευχαριστούν θερμά, τους/τις εκπροσώπους από την τοπική αυτοδιοίκηση και τους θεσμοθετημένους φορείς της πολιτείας, για την πρόθυμη ανταπόκριση, την παρουσία και ακόμη περισσότερο για την ουσιαστική και ενεργητική συνεισφορά τους στις εργασίες της Ημερίδας. Παρουσία και συνεισφορά, που αποτελούν ένδειξη πως η πολιτεία και η αυτοδιοίκηση στέκονται δίπλα στα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους, τη διερεύνηση αλλά και υποστήριξη των τρόπων για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.

Με την ίδια θέρμη, όπως τους αρμόζει, όπως τη δικαιούνται, και όπως με αγώνες και αυταπάρνηση την έχουν κατακτήσει, ευχαριστούν, ακόμη, και ταυτόχρονα συγχαίρουν τα σωματεία – μέλη της Ομοσπονδίας και τους/τις εκπροσώπους τους, στο τοπικό επίπεδο, για την πολύτιμη συνδρομή τους στην επιτυχή υλοποίηση της Ημερίδας. Ακόμη περισσότερο, ευχαριστούν για την άοκνη, πολύχρονη και ισχυρή τους δέσμευση στην κατεύθυνση της κοινωνικής ένταξης, της ενίσχυσης της ευημερίας και της ποιότητας ζωής των παιδιών μας, ατόμων με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες.

Ειδικότερα, ευχαριστούν, στο σύνολό τους, και τον/την καθένα/μία ξεχωριστά, για την υλοποίηση και την παρουσίαση των αξιοσημείωτων βημάτων που έχουν γίνει, και στην Κρήτη, από την πλευρά των οικογενειών, με σκοπό τη μετουσίωση σε πράξη και σε βίωμα της κοινωνικής συμπερίληψης, της πραγμάτωσης της απασχόλησης και της απασχολησιμότητας, της ποιοτικής, ανεξάρτητης, και αξιοπρεπούς διαβίωσης των ατόμων με αναπηρία στην κοινότητα τους/τις: κ. Άννα Φερετζάκη, Πρόεδρο της Ένωσης Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Απροσάρμοστων Ατόμων – Κέντρου Ειδικών Παιδιών «Η Ζωοδόχος Πηγή», κ. Παύλο Σημαντηράκη, Πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Φίλων Ατόμων με Αναπηρία «Δικαίωμα στη Ζωή», κ. Αγγελική Πετράκη, Πρόεδρο του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Αυτιστικών Παιδιών Ν.Χανίων / Κ.Η.Φ.Α.Π. «Η Μεγαλόχαρη» και κ. Ελένη Χουδαλάκη, Υπεύθυνη Λειτουργίας του ίδιου φορέα, κ. Ειρήνη Κλάδου, Πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων Ατόμων με Αυτισμό Ρεθύμνου.

Ευχαριστούν, επιπρόσθετα, την κ. Λίλιαν Δαφερμάκη, μητέρα ωφελούμενου των υπηρεσιών του Κέντρου Ειδικών Παιδιών «Η Ζωοδόχος Πηγή», για την ανάδειξη της πολύτιμης «φωνής» και της «εμπειρίας» από την πλευρά των οικογενειών που έχουν μέλος με αναπηρία, με τρόπο ουσιαστικό, γόνιμο, και περιεκτικό.

Κλείνοντας, και η συγκεκριμένη Ημερίδα «σφραγίστηκε» με αναφορές και βηματισμούς για να πλησιάσουμε στη «μεγάλη πρόκληση» που οραματιζόμαστε να προσεγγίσουμε «ΜΑΖΙ με τα Παιδιά μας, ΓΙΑ τα Παιδιά μας»: Να φθάσουν στο σημείο να πορεύονται σε μια αξιοπρεπή και ποιοτική ζωή, τη δική τους, βασισμένη στις επιλογές, στις επιθυμίες και στις προτιμήσεις τους.

…………………………………………….. 

 

Στον επόμενο «σταθμό» μας, στην Αθήνα,

«συνθέτουμε» ανάγκες και μηνύματα
που συλλέχθηκαν από την εμπειρία της Περιφέρειας,

ζητώντας αξιόπιστες απαντήσεις και εφαρμόσιμες λύσεις!  

Για την ΠΟΣΓΚΑμεΑ,

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Ιωάννης Μοσχολιός

Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Φωτεινή Ζαφειροπούλου

Documents to download

Print

Για παλαιότερες αναρτήσεις, επιλέξτε...ΕΔΩ

 

Archive


Αληθινός δείκτης του πολιτισμού δεν είναι το επίπεδο του πλούτου ή της μόρφωσης το μέγεθος των πόλεων ή αφθονία των προϊόντων, αλλά το ήθος των ανθρώπων που ανατρέφει η χώρα.
Ραλφ Γουάλντο Έμερσον


Background Color:
 
Background Pattern:
                               
Reset