Ανακοινώσεις

Δοθέντος τούτου, η ΠΟΣΓΚΑμεΑ επαναλαμβάνει το αίτημά της για την ανάλογη επαναδιαπραγμάτευση – αύξηση του δικαιούμενου νοσηλίου – τροφείου των ατόμων με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες, με περιορισμένο βαθμό αυτονομίας και αυτοεξυπηρέτησης – εξυπηρετούμενων σε Σ.Υ.Δ. ή/και τη θεσμοθέτηση νοσηλίου αυξημένης φροντίδας και υποστήριξης σε συνάρτηση με το είδος, τη βαρύτητα και το ηλικιακό εύρος των εξυπηρετούμενων κατηγοριών αναπηρίας, δεδομένου ότι όσο τα μεγέθη τους αυξάνουν, αντίστοιχες επιδράσεις ασκούνται εν πολλοίς και στο πραγματικό κόστος της παροχής των κοινωνικών υπηρεσιών προς τα άτομα με αναπηρία.

Εν αναμονή της συνάντησης με την αντιπροσωπεία μας, προσβλέπουμε στη θετική και άμεση ανταπόκρισή σας στο σύνολο των ανωτέρω, για τον βέλτιστο προγραμματισμό της φετινής κατασκηνωτικής χρονιάς και τη διασφάλιση της κατάλληλης προετοιμασίας και οργάνωσης του Προγράμματος, σε συνεργασία με τους κατά τόπους Δήμους, και με γνώμονα τη δυνατότητα πραγμάτωσης αυτού του εξαιρετικά σημαντικού για τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους – και συνάμα εξίσου απαιτητικού – εγχειρήματος.

Το πρόβλημα είναι ήδη υπαρκτό και έχει οδηγήσει σε διαμαρτυρίες οικογενειών, καθώς νήπια που έχουν ξεκινήσει πρώιμη παρέμβαση από τη βρεφική ηλικία (0-4 ετών) αναγκάζονται να διακόπτουν ή/και να μετριάζουν τις θεραπείες τους λόγω της αυστηρής εφαρμογής της υποχρεωτικής προσχολικής φοίτησης. Αναμένεται δε να αποκτήσει πιο επείγοντα χαρακτήρα ενόψει της σκοπούμενης εφαρμογής του Πιλοτικού Προγράμματος Πρώιμης Παιδικής Παρέμβασης (ΦΕΚ 6068/τ.Β’/2024) στο τέλος του 2025, η εξειδίκευση του οποίου είχε αποτελέσει αντικείμενο συστηματικής ενασχόλησής σας από την πρότερη θητεία σας ως Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία (ΠΟΣΓΚΑμεΑ) ενημερώνει για τη δημοσίευση της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος του ΕΟΠΥΥ για τη σύναψη συμβάσεων με Στέγες Αυτόνομης Διαβίωσης (ΣΑΔ) και Οικοτροφεία, σηματοδοτώντας την επίσημη έναρξη της διαδικασίας, βάσει των προβλέψεων της απόφασης που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 965/τ.Β’/04.03.2025, με το οποίο καθορίστηκαν οι προϋποθέσεις, η διαδικασία και ο τρόπος αποζημίωσης των εν λόγω μονάδων παροχής υπηρεσιών και διαβίωσης ατόμων με αναπηρία.

Στον μακρύ – και μόνο ενδεικτικό από τα ανωτέρω - κατάλογο των παραβιάσεων δικαιωμάτων και των προβλημάτων που ταλανίζουν τα παιδιά μας, με αυτισμό, και τις οικογένειές μας, σήμερα, 2 Απριλίου 2025, η ΠΟΣΓΚΑμεΑ και εμείς, οι γονείς και κηδεμόνες των ατόμων με νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο Down, εγκεφαλική παράλυση, βαριές και πολλαπλές αναπηρίες, ασφαλώς και υποδεχόμαστε ευπρόσδεκτα την φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό. Όχι, όμως, καταναλώνοντας ασμένως αόριστες δηλώσεις υποστήριξης, που ούτε κατασιγάζουν την αμφιθυμία, ούτε αποτελούν αξίωσή μας, αλλά ζητώντας ουσιαστικές πρωτοβουλίες και δράσεις.

Την 21η Μαρτίου υποστηρίζουμε το μήνυμα «ενωμένοι/ες στην πολυμορφία» και χαιρετίζουμε όποιες προσπάθειες, από τους θεσμούς και την κοινωνία, συμβάλλουν εμπράκτως, και όχι ‘φευγαλέα’, στην προώθηση της ουσιαστικής ισότητας, της ένταξης, της αλληλεγγύης και της μη διάκρισης για τα άτομα με σύνδρομο Down. 

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ήταν τεράστια η χαρά και η τιμή, τόσο για τους συνδιοργανωτές, όσο και για το κοινό που συμμετείχε στις εργασίες της με εξαιρετικό ενδιαφέρον, για την ευκαιρία που μας δόθηκε, να φωτίσουμε τη δική μας οπτική, ακούγοντας, για δύο ημέρες, τη φωνή των πρωταγωνιστών και πρωταγωνιστριών της, ατόμων με νοητική αναπηρία από διάφορες περιοχές της Ελλάδας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κρήτη, Σαλαμίνα, Λαμία κ.α.). Πρωταγωνιστές και πρωταγωνίστριες που ανέδειξαν, με τον δικό τους, ξεχωριστό και μοναδικό τρόπο, τις εμπειρίες, τα βιώματα, τις απόψεις, τα όνειρά τους, τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν, καθώς και τις δικές τους προτάσεις για μια κοινωνία πιο συμπεριληπτική, πιο δίκαιη και μια ζωή – τη δική τους, βασισμένη στις επιλογές, στις επιθυμίες και στις προτιμήσεις τους.

RSS
123578910Last
«Δεκέμβριος 2025»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
24252627282930
123
3η ΔΕΚΕΜΒΡΗ 2025 - ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

3η ΔΕΚΕΜΒΡΗ 2025 - ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Η ΠΟΣΓΚΑμεΑ, όλοι/ες εμείς, οι γονείς και κηδεμόνες των ατόμων με νοητική αναπηρία, με αυτισμό, με σύνδρομο Down, με εγκεφαλική παράλυση, με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες και κάθε ανηλίκου με κάθε μορφή αναπηρίας…Δεν έχουμε μάθει να συνηθίζουμε. Έχουμε μάθει να επιμένουμε...

Read more
4567
89

ΖΗΤΕΙΤΑΙ Η ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. ΣΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

Επικαλούμαστε δε τη συνάθροιση των στοιχείων που περιέχονται στα ανωτέρω έγγραφα, όχι ως απλή παράθεση, αλλά ως συγκροτημένο σύνολο διοικητικών διαπιστώσεων που αναδεικνύουν, με τρόπο αδιαμφισβήτητο, την οξύτητα και τη διάρκεια του προβλήματος. Στο αίτημα του Δήμου Θήρας τεκμηριώνεται η συνεχής αύξηση του μαθητικού πληθυσμού, η σημαντική παρουσία μαθητών/τριών με ειδικές εκπαιδευτικές και ψυχοκοινωνικές ανάγκες και οι σοβαρές δυσχέρειες που προκαλεί η αναγκαστική μετακίνηση των οικογενειών τους στο ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. της Σύρου για αξιολόγηση. Το έγγραφο έχει περιέλθει στο Υπουργείο και στις αρμόδιες υπηρεσίες του ήδη από τον χρόνο εκπνοής της προηγούμενης σχολικής χρονιάς.

Read more
1011121314
15161718192021
22232425262728
2930311234
Terms Of UsePrivacy StatementCopyright 2025 by ΠΟΣΓΚΑμεΑ
Back To Top