Ανακοινώσεις

6 ΜΑΡΤΙΟΥ 2020: «Η ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΩΣ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ»


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


6 Μαρτίου 2020: «Η αποδοχή της διαφορετικότητας ως στοίχημα για την αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού»

Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ενδοσχολικού Εκφοβισμού και της Ενδοσχολικής Βίας, του φαινομένου νεανικής παραβατικότητας – είδος bullying – που αναφέρεται στη χρήση βίας διαφόρων μορφών (λ.χ. λεκτικός εκφοβισμός, κοινωνικός εκφοβισμός, σωματικός εκφοβισμός, ηλεκτρονικός εκφοβισμός) που λαμβάνει χώρα μεταξύ μαθητών/τριών ή συνομήλικων, με τη βλέψη να προκληθεί πόνος ή αναστάτωση.

Ο σχολικός εκφοβισμός δεν συνιστά καινούριο φαινόμενο, αν εκτιμηθούν τα ερευνητικά δεδομένα στον ενήλικο πληθυσμό που αποκαλύπτουν ότι δεν είναι λίγοι/ες όσοι/ες έχουν βιώσει καταστάσεις θυματοποίησης κατά τη διάρκεια της σχολικής τους θητείας, είτε έχουν υπάρξει παρατηρητές εκφοβιστικών περιστατικών στους/στις συνομηλίκους τους. Τα τελευταία δυστυχώς χρόνια, παρά την ανάπτυξη σημαντικής σειράς δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης, της εκπαιδευτικής κοινότητας και των οικογενειών για την πρόληψη ή/και αντιμετώπιση του σχολικού bulling και παρά την ενίσχυση των αντίστοιχων νομοθετικών προβλέψεων που επικεντρώνουν τους προσανατολισμούς τους στα ζητούμενα αυτά, τα στοιχεία που, όχι σπάνια, έρχονται στο φως της δημοσιότητας συνεχίζουν να είναι αποθαρρυντικά για το μέγεθος και τις διαστάσεις του φαινομένου.

Για τα παιδιά με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες, έναν πληθυσμό ‘διαφορετικό’ στα μάτια όσων συνομηλίκων τους δεν έχουν περιορισμούς δραστηριότητας, ο σχολικός εκφοβισμός παραμένει συχνό φαινόμενο και ταυτόχρονα ανησυχητικό, καθώς οι έρευνες στο σχετικό πεδίο καταδεικνύουν πως τα παιδιά που φέρονται ως θύτες επιλέγουν ως θύματα παιδιά συναισθηματικά ευάλωτα που καλούνται να υπερκεράσουν περισσότερα εμπόδια από τον μέσο παιδικό πληθυσμό για να ανταποκριθούν στα ζητούμενα του σχολικού τους βίου.

Για εμάς, τους γονείς και κηδεμόνες των παιδιών με νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο down, εγκεφαλική παράλυση, βαριές και πολλαπλές αναπηρίες και όλων των ανηλίκων με κάθε μορφής αναπηρία, η εκπαίδευση στην αποδοχή της διαφορετικότητας, στην ανάπτυξη κριτικής σκέψης και ηθικής συλλογιστικής, στη συμπεριληπτική φιλοσοφία και στην ανεκτικότητα είναι ίσως η πιο αξιόπιστη λεωφόρος για τη σταδιακή εξάλειψη των επιρροών και των περιστατικών που οδηγούν στον εκφοβισμό και την περιθωριοποίηση των παιδιών μας από την κοινότητα των συμμαθητών/τριών τους, και όχι μόνο.

Δίνουμε και θα συνεχίσουμε να δίνουμε καθημερινές μάχες, ως συλλογικότητα, για την ενίσχυση της ευημερίας των παιδιών μας σε κάθε έκφανση της ζωής τους, μέχρι να αποτρέψουμε οποιαδήποτε ταπεινωτική συμπεριφορά και κακομεταχείριση, μέχρι να διασφαλίσουμε την πλήρη απόλαυση όλων των ανθρώπινων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών τους, μέχρι να γίνει αντιληπτό από όλους/ες πως η ποικιλομορφία των ανθρώπων δεν είναι πρόσχημα για σύγκρουση, αλλά ένας θησαυρός που, εφόσον αξιοποιηθεί κατάλληλα, θα εμπλουτίσει τις κοινωνίες και τις ζωές μας.

Print
1406
«Μάιος 2025»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
28293012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΜΙΣΑΝΑΠΗΡΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΣΕ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΡΑΠΕΡ

Η χρήση της αναπηρίας ως εργαλείο χλευασμού και ταυτόχρονα ως αντικείμενο σεξουαλικής υποτίμησης δεν μπορεί να γίνει ανεκτή. Πρόκειται για λόγο που τροφοδοτεί τη βία, τον κοινωνικό αποκλεισμό και τον σχολικό εκφοβισμό. Για τα παιδιά μας, που φοιτούν σε ειδικά ή γενικά σχολεία, τέτοιου είδους περιεχόμενο δεν είναι απλώς προσβλητικό – είναι απειλή.

Read more
34
56789
THN ΚΥΡΙΑΚΗ, 11 ΜΑΙΟΥ,  "ΤΙΜΟΥΜΕ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ - ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ, ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ, ΚΑΙ ΑΛΗΘΙΝΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ"

THN ΚΥΡΙΑΚΗ, 11 ΜΑΙΟΥ, "ΤΙΜΟΥΜΕ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ - ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ, ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ, ΚΑΙ ΑΛΗΘΙΝΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ"

Κι αν κάθε μητέρα είναι ένας κόσμος, η μητέρα του παιδιού με αναπηρία είναι ο κόσμος που επιμένει να φωτίζει το αύριο. Είναι εκείνη που αγωνίζεται αθόρυβα, ακατάπαυστα, καθημερινά. Που γνωρίζει ότι η ζωή της θα της δώσει λιγότερα διαλείμματα και περισσότερες μάχες. Που υπερασπίζεται δικαιώματα, αγωνίζεται να γκρεμίσει στερεότυπα, να σταθεί όρθια για να στηρίξει. Κι όμως, δεν παύει να ονειρεύεται, να ελπίζει, να διεκδικεί, να χτίζει — έναν κόσμο πιο ανθρώπινο, πιο συμπεριληπτικό, πιο δίκαιο.

Read more
1011
1213

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΠΟΣΓΚΑμεΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΙΣΟΤΙΜΗΣ, ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΒΑΡΙΕΣ ΚΑΙ ΣΥΧΝΑ ΜΗ ΟΡΑΤΕΣ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

Η σύνταξη και καθιέρωση συγκεκριμένων πρωτοκόλλων διαδικασιών για την υποδοχή, φροντίδα και διαχείριση των ατόμων με αυτισμό, νοητική αναπηρία, βαριές κινητικές και πολλαπλές αναπηρίες, καθώς και η κατάρτιση οδηγιών συμπεριφοράς για το προσωπικό, αποτελούν ελάχιστη και ουσιώδη προϋπόθεση για την υλοποίηση της αρχής της ισότητας στην πράξη. Εξίσου επιβεβλημένη είναι η δημιουργία ειδικών κλινών (έστω και περιορισμένου αριθμού) και δωματίων ησυχίας ή αποφόρτισης σε κάθε κλινική δημόσιου νοσοκομείου, καθώς και τουλάχιστον μίας κλίνης σε κάθε Μ.Ε.Θ. ή Μ.Α.Φ., ώστε να εξασφαλίζεται φιλικό και ασφαλές περιβάλλον, κατάλληλο για προσαρμοσμένη νοσηλεία για τα άτομα που βιώνουν υπερδιέγερση ή έντονο άγχος. Αυτές οι παρεμβάσεις δεν αποτελούν πολυτέλεια, αλλά θεσμική υποχρέωση, σύμφωνα με τις ρητές προβλέψεις του άρθρου 25 της Σύμβασης του Ο.Η.Ε. για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες και της κυρωτικής νομοθεσίας (ν.4074/2012), ως προς την υποχρέωση εξασφάλισης «υπηρεσιών υγείας προσαρμοσμένων στις ανάγκες τους».

Read more
141516

Η ΠΟΣΓΚΑμεΑ ΖΗΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΕΝΤΑΞΙΑΚΩΝ ΘΕΣΜΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟNΙΑΣ 2025-2026

Ασφαλώς, η περίπτωση αυτή ούτε εξαίρεση συνιστά, ούτε μεμονωμένο περιστατικό, αλλά συμπύκνωση μιας πτυχής της δυσλειτουργίας που πλήττει οριζόντια δεκάδες σχολικές μονάδες και του μαθητικού τους δυναμικού πανελλαδικά, και αντανάκλαση των εντεινόμενων αδυναμιών και αντιφάσεων που χαρακτηρίζουν πλέον τη λειτουργία του θεσμού της Παράλληλης Στήριξης.

Read more
1718
19202122232425
2627282930311
2345678
Terms Of UsePrivacy StatementCopyright 2025 by ΠΟΣΓΚΑμεΑ
Back To Top