Ανακοινώσεις

22 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ: ΠΟΣΓΚΑμεΑ & Δ/ΝΣΗ Π.Φ.Υ. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ - ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ & ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΜΑΘΗΤΩΝ-ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΕΦΗΒΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ"


ΠΡΟΣ: Φορείς -Μέλη ΠΟΣΓΚΑμεΑ

Αγαπητοί/ές Συνάδελφοι,

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία (ΠΟΣΓΚΑμεΑ) και η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ( Δ/ΝΣΗ Π.Φ.Υ.) του Υπουργείου Υγείας σας προσκαλούν σε διαδικτυακή συνάντηση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, στις 22 Νοεμβρίου 2022, ημέρα Τρίτη και ώρες 12:00 - 14:00 για την «Σεξουαλική και Αναπαραγωγική Υγεία μαθητών- παιδιών και εφήβων με αναπηρία».

Η ενέργεια υλοποιείται υπό τον συντονισμό της ΠΟΣΓΚΑμεΑ στο πλαίσιο Αγωγής Υγείας για την «Σεξουαλική και Αναπαραγωγική Υγεία μαθητών- παιδιών και εφήβων με αναπηρία», με τη συμμετοχή της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ( Δ/ΝΣΗ Π.Φ.Υ.) του Υπουργείου Υγείας.

Η γενική παρουσίαση της παρέμβασης θα γίνει από τον κ. Χατζηχαραλάμπους Ευστράτιο, προϊστάμενο του τμήματος Γ΄, της Δ/νσης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Υπουργείου Υγείας.

Ειδικότερα για θέματα ατόμων με νοητική αναπηρία και αυτισμό, εισηγήτριες θα είναι επιστημονικά υπεύθυνες της σχετικής πρότασης, οι κκ Α. Κορογιαννάκη, Αναπτυξιακή Ψυχολόγος και Ι. Σαρκίρη, Κοινωνική Λειτουργός του Ι.Π.Α.Π «Η ΘΕΟΤΟΚΟΣ».

Η διαδικτυακή συνάντηση θα πραγματοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας Zoom και μπορείτε να την παρακολουθήσετε στον ηλεκτρονικό σύνδεσμο που ακολουθεί :

Join Zoom Meeting

https://us06web.zoom.us/j/3152438246?pwd=U0EzeU96RXUrbTNwWkNTOExmbzdjdz09

 

…………………………..

Σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, στον πυλώνα ΙΙ «Προστασία των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία» και συγκεκριμένα στον στόχο 13 «Ποιοτική Δημόσια Υγεία για όλους», προβλέπεται η βελτίωση της πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία σε υπηρεσίες σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας.

Στο πλαίσιο αυτό η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ.), Τμήμα Γ΄ Ανάπτυξης Προγραμμάτων Αγωγής Υγείας και Πρόληψης του Υπουργείου Υγείας, από τον Οκτώβριο του 2021, έχοντας την ευθύνη του συντονισμού, άρχισε τη διαβούλευση/συζήτηση με τη συμμετοχή ακαδημαϊκών και επιστημονικών φορέων, Ομοσπονδιών Ατόμων με Αναπηρία και του Γονεϊκού Αναπηρικού Κινήματος, καθώς και φορέων Προνοιακής/Κοινωνικής Φροντίδας και Ειδικής Αγωγής, με στόχο τη διαχείριση θεμάτων για δράσεις και παρεμβάσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των μαθητών-ατόμων με αναπηρία αναφορικά με την «Σεξουαλική και Αναπαραγωγική Υγεία».

Αποτέλεσμα των εργασιών της ως άνω δράσης είναι ότι διαμορφώθηκε η μεθοδολογία, το υλικό και οι προϋποθέσεις ανάπτυξης των παρεμβάσεων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του μαθητικού πληθυσμού που φοιτά σε σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης (δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης). Επισημαίνεται ότι το σύνολο των παρεμβάσεων που αναφέρονται στη Σεξουαλική/Αναπαραγωγική Υγεία για παιδιά και εφήβους με αναπηρία, αλλά και το σχετικό εκπαιδευτικό και εποπτικό υλικό (υλικό για παιδιά- εφήβους με προβλήματα όραση, ακοής, κινητικής αναπηρίας, καθώς και πρόγραμμα ανάπτυξης Κοινωνικών Δεξιοτήτων και Σεξουαλικής-Αναπαραγωγικής Υγείας για άτομα με νοητικές αναπηρίες και διαταραχές αυτιστικού φάσματος) έλαβαν θετική γνωμοδότηση από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, καθώς και έγκριση από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, με τελική επίτευξη τη σύζευξη του νέου αυτού υλικού με το υφιστάμενο που ήδη αξιοποιείται για το γενικό μαθητικό πληθυσμό στο πλαίσιο της Αγωγής Υγείας.

Περισσότερες πληροφορίες για την ανάπτυξη του θεματικού άξονα «Β. Σεξουαλική και Αναπαραγωγική Υγεία», παρέμβαση ii. «Για μαθητικό πληθυσμό παιδιών και εφήβων με ειδικές ανάγκες», παρουσιάζονται στο έγγραφο με αρ. πρωτ. Γ1γ/Γ.Π. 57605/1-11-2022, με θέμα : «Ανάπτυξη – υλοποίηση από το Υπουργείο Υγείας δράσεων και παρεμβάσεων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του μαθητικού πληθυσμού στο πλαίσιο της Αγωγής Υγείας σε Εθνικό Επίπεδο, για το σχολικό έτος 2022-2023», ΑΔΑ: ΨΨ87465ΦΥΟ-ΟΗ1 (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι).

………………………….

Παρακαλούμε πολύ όπως μας ενημερώσετε για τη συμμετοχή σας μέχρι και την Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου 2022, στην ηλεκτρονική διεύθυνση της ΠΟΣΓΚΑμεΑ email: posgamea@otenet.gr ή στα τηλέφωνα της Ομοσπονδίας 210-5236501 και 210-5230423.

Σας ευχαριστούμε και αναμένουμε την θετική ανταπόκρισή σας.

 

Για την ΠΟΣΓΚΑμεΑ,

         Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ             Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

                                                                    ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΟΣΧΟΛΙΟΣ      ΦΩΤΕΙΝΗ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΥ

Print
587
«Μάιος 2025»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
28293012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΜΙΣΑΝΑΠΗΡΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΣΕ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΡΑΠΕΡ

Η χρήση της αναπηρίας ως εργαλείο χλευασμού και ταυτόχρονα ως αντικείμενο σεξουαλικής υποτίμησης δεν μπορεί να γίνει ανεκτή. Πρόκειται για λόγο που τροφοδοτεί τη βία, τον κοινωνικό αποκλεισμό και τον σχολικό εκφοβισμό. Για τα παιδιά μας, που φοιτούν σε ειδικά ή γενικά σχολεία, τέτοιου είδους περιεχόμενο δεν είναι απλώς προσβλητικό – είναι απειλή.

Read more
34
56789
THN ΚΥΡΙΑΚΗ, 11 ΜΑΙΟΥ,  "ΤΙΜΟΥΜΕ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ - ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ, ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ, ΚΑΙ ΑΛΗΘΙΝΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ"

THN ΚΥΡΙΑΚΗ, 11 ΜΑΙΟΥ, "ΤΙΜΟΥΜΕ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ - ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ, ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ, ΚΑΙ ΑΛΗΘΙΝΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ"

Κι αν κάθε μητέρα είναι ένας κόσμος, η μητέρα του παιδιού με αναπηρία είναι ο κόσμος που επιμένει να φωτίζει το αύριο. Είναι εκείνη που αγωνίζεται αθόρυβα, ακατάπαυστα, καθημερινά. Που γνωρίζει ότι η ζωή της θα της δώσει λιγότερα διαλείμματα και περισσότερες μάχες. Που υπερασπίζεται δικαιώματα, αγωνίζεται να γκρεμίσει στερεότυπα, να σταθεί όρθια για να στηρίξει. Κι όμως, δεν παύει να ονειρεύεται, να ελπίζει, να διεκδικεί, να χτίζει — έναν κόσμο πιο ανθρώπινο, πιο συμπεριληπτικό, πιο δίκαιο.

Read more
1011
1213

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΠΟΣΓΚΑμεΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΙΣΟΤΙΜΗΣ, ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΒΑΡΙΕΣ ΚΑΙ ΣΥΧΝΑ ΜΗ ΟΡΑΤΕΣ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

Η σύνταξη και καθιέρωση συγκεκριμένων πρωτοκόλλων διαδικασιών για την υποδοχή, φροντίδα και διαχείριση των ατόμων με αυτισμό, νοητική αναπηρία, βαριές κινητικές και πολλαπλές αναπηρίες, καθώς και η κατάρτιση οδηγιών συμπεριφοράς για το προσωπικό, αποτελούν ελάχιστη και ουσιώδη προϋπόθεση για την υλοποίηση της αρχής της ισότητας στην πράξη. Εξίσου επιβεβλημένη είναι η δημιουργία ειδικών κλινών (έστω και περιορισμένου αριθμού) και δωματίων ησυχίας ή αποφόρτισης σε κάθε κλινική δημόσιου νοσοκομείου, καθώς και τουλάχιστον μίας κλίνης σε κάθε Μ.Ε.Θ. ή Μ.Α.Φ., ώστε να εξασφαλίζεται φιλικό και ασφαλές περιβάλλον, κατάλληλο για προσαρμοσμένη νοσηλεία για τα άτομα που βιώνουν υπερδιέγερση ή έντονο άγχος. Αυτές οι παρεμβάσεις δεν αποτελούν πολυτέλεια, αλλά θεσμική υποχρέωση, σύμφωνα με τις ρητές προβλέψεις του άρθρου 25 της Σύμβασης του Ο.Η.Ε. για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες και της κυρωτικής νομοθεσίας (ν.4074/2012), ως προς την υποχρέωση εξασφάλισης «υπηρεσιών υγείας προσαρμοσμένων στις ανάγκες τους».

Read more
141516

Η ΠΟΣΓΚΑμεΑ ΖΗΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΕΝΤΑΞΙΑΚΩΝ ΘΕΣΜΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟNΙΑΣ 2025-2026

Ασφαλώς, η περίπτωση αυτή ούτε εξαίρεση συνιστά, ούτε μεμονωμένο περιστατικό, αλλά συμπύκνωση μιας πτυχής της δυσλειτουργίας που πλήττει οριζόντια δεκάδες σχολικές μονάδες και του μαθητικού τους δυναμικού πανελλαδικά, και αντανάκλαση των εντεινόμενων αδυναμιών και αντιφάσεων που χαρακτηρίζουν πλέον τη λειτουργία του θεσμού της Παράλληλης Στήριξης.

Read more
1718
19202122232425
2627282930311
2345678
Terms Of UsePrivacy StatementCopyright 2025 by ΠΟΣΓΚΑμεΑ
Back To Top