Ανακοινώσεις

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΟ ΦΕΚ Η ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΖΗΜΙΑΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΣΤΕΙ ΤΑ ΚΔΑΠ ΑμεΑ & ΚΔΗΦ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΕΙΩΜΕΝΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΩΝ ΛΟΓΩ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ

 

Θέμα: «Στο Φ.Ε.Κ. η πολυαναμενόμενη ρύθμιση για την αποζημίωση των ΚΔ-ΗΦ και ΚΔΑΠ ΑμεΑ για τις απώλειες που προέκυψαν από τις προβλέψεις υποχρεωτικού εμβολιασμού των εξυπηρετούμενων με αναπηρία, και άλλα σημαντικά ζητήματα για τις δομές που παρέχουν οργανωμένες κοινωνικές υπηρεσίες σε άτομα με αναπηρία»

Αγαπητοί/ές συνάδελφοι,

Το πράσινο φως για την αποκατάσταση της οικονομικής ζημιάς που έχουν υποστεί τα Κ.Δ.-Η.Φ. και ΚΔΑΠ ΑμεΑ, από τις μειωμένες παρουσίες των εξυπηρετούμενων, κατά το διάστημα Σεπτεμβρίου 2021 – Ιανουαρίου 2022, ως συνέπεια της υποχρέωσης συμμόρφωσης με τις διατάξεις του Ν.4820/2021, που αιφνιδίως υπαγόρευσαν τον υποχρεωτικό εμβολιασμό έναντι της Covid-19 για το σύνολο των εισερχόμενων ατόμων με αναπηρία στα Κέντρα αυτά, δίνει η ρύθμιση που προβλέπεται στο άρθρο 61 του Ν.4921/2022: «Δουλειές Ξανά: Αναδιοργάνωση Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης και ψηφιοποίηση των υπηρεσιών της, αναβάθμιση δεξιοτήτων εργατικού δυναμικού και διάγνωσης των αναγκών της αγοράς εργασίας και άλλες διατάξεις», που δημοσιεύθηκε στο υπ’ αριθμ. Φ.Ε.Κ. 75/τ.Α’/18.04.2022.

Η σχετική ρύθμιση, που ικανοποιεί μια πτυχή από τις δεσμεύσεις της Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ.Δ.Μιχαηλίδου, όπως εκφράστηκαν στην από 11/01/2022 συνάντησή της με αντιπροσωπεία της ΠΟΣΓΚΑμεΑ (σχ.ανακοίνωση: https://is.gd/RpdP7F) προβλέπει:

Αναφορικά με τα ΚΔΑΠ ΑμεΑ:

«1. Η καταβολή των αξιών τοποθέτησης («vouchers») των τέκνων των ωφελούμενων μητέρων / κηδεμόνων της συγχρηματοδοτούμενης δράσης «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» («Δράση») για υπηρεσίες που παρέχονται από την κατηγορία δομών / φορέων Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρία (Κ.Δ.Α.Π. Α.μεΑ.) [….] τα οποία δεν συμμετέχουν στη συγχρηματοδοτούμενη δράση, λόγω μη τήρησης της υποχρέωσης εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού COVID-19 της παρ. 1β του άρθρου 206 του ν.4820/2021 (Α’ 130) […] εκτελείται προς τους ανωτέρω φορείς / δομές από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α.) και βαρύνει τον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

…………………………………..

7. Η εφαρμογή του παρόντος καλύπτει την περίοδο από την 1η.10.2021 έως την 31η.1.2022 και τελεί υπό τον όρο της μη διπλής χρηματοδότησης των αξιών τοποθέτησης των παιδιών και ατόμων με αναπηρία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα αυτό».  

Για τη διαδικασία που θα εφαρμοστεί και τα στοιχεία που πρέπει να υποβληθούν από τα Κ.Δ.ΑΠ. ΑμεΑ στην Ε.Ε.Τ.Α.Α. προκειμένου να τύχουν της καταβολής των αξιών τοποθέτησης των ανωτέρω παραγράφων, οι δικαιούχοι φορείς μπορούν να ανατρέξουν στο πλήρες περιεχόμενο του σχετικού άρθρου του νόμου, που επισυνάπτεται στο παρόν.   

Αναφορικά με τα Κ.Δ.Η.Φ.:

«8. Οι φορείς που αποζημιώνονται από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων μέσω του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για την λειτουργία Κέντρων Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας (Κ.Δ.Η.Φ.), και οι οποίοι κατά οποιονδήποτε από τους μήνες Σεπτέμβριο 2021 έως και Ιανουάριο 2022 εξυπηρέτησαν λιγότερους ωφελούμενους από αυτούς για τους οποίους αποζημιώθηκαν για τον μήνα Ιούνιο 2021, αποζημιώνονται στο ύψος της αποζημίωσης που έλαβαν τον μήνα Ιούνιο 2021».

Πρόκειται για την ικανοποίηση ενός δίκαιου αιτήματος, για το οποίο ασκήθηκαν επανειλημμένες πιέσεις από την ΠΟΣΓΚΑμεΑ, ύστερα και από τα γνωστά σε όλους/ες προβλήματα που προέκυψαν από την καθυστέρηση διασάφησης του ρυθμιστικού πλαισίου για την εφαρμογή της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού των ωφελούμενων στα Κέντρα, οι αντικειμενικές συνέπειες των οποίων έγιναν κατανοητές από την πλευρά του αρμόδιου Υπουργείου.

Η ΠΟΣΓΚΑμεΑ, θα παρακολουθεί την εξέλιξη του ανωτέρω θέματος όπως και τον βαθμό υλοποίησης των λοιπών, από 11/01/2022, δεσμεύσεων της Υφυπουργού Εργασίας, καθώς και κάθε άλλου σημαίνοντος ζητήματος για την προάσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών μας, με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες, παρεμβαίνοντας, όπου απαιτηθεί, και θέτοντας στο πεδίο των διεκδικήσεών της τις ποιοτικές υπηρεσίες και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των κοινοτικών δομών που τις παρέχουν, οι οποίες στην πλειονότητά τους λειτουργούν με την ευθύνη των φορέων – μελών της.

………………………………….

Πέραν της παραπάνω αποδεκτής εξέλιξης, κοινοποιείται ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.4921/2022 (άρθρο 65), εκτός των ήδη θεσπισθέντων, προβλέπονται και για τους φορείς / δομές, ανοικτής και κλειστής φροντίδας, δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, που παρέχουν οργανωμένες υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας σε ενηλίκους με αναπηρία, περαιτέρω υποχρεώσεις, συναφείς με εκείνες που επιβάλλονται στους φορείς παιδικής προστασίας για την αντιμετώπιση περιστατικών κακοποίησης ή/και παραμέλησης, όπως προσδιορίζονται στον Ν.4837/2021, και πιο συγκεκριμένα η υποχρέωση αναφοράς στις αρμόδιες αρχές περιστατικών κακοποίησης ή/και παραμέλησης, καθώς και ο ορισμός – απασχόληση για τον σκοπό αυτό Υπεύθυνου Προστασίας Ωφελούμενων.

Τέλος, με το άρθρο 67 του ίδιου νόμου, προβλέπονται επικαιροποιήσεις στο υφιστάμενο πλαίσιο περί των επιβαλλόμενων κυρώσεων, σε περίπτωση λειτουργίας χωρίς την απαιτούμενη άδεια, των δομών που παρέχουν οργανωμένες κοινωνικές υπηρεσίες και έχουν σχέση, μεταξύ άλλων, με την προστασία ενηλίκων και ανηλίκων με αναπηρία, μεταβατικές ρυθμίσεις για τους φορείς που κατά τη δημοσίευση του νόμου παρέχουν οργανωμένες κοινωνικές υπηρεσίες χωρίς την προβλεπόμενη άδεια, και συνέπειες τόσο σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, όσο και όταν αρμοδίως προκύψει ότι από υπαιτιότητα των υπεύθυνων ιδιωτικού φορέα δεν εξασφαλίζεται ανεκτό επίπεδο μεταχείρισης των ωφελούμενων ή όταν διαπιστώνεται σοβαρή παραβίαση των διατάξεων του καταστατικού τους, η οποία υποβαθμίζει την εύρυθμη λειτουργία τους.

………………………………….

Παρακαλούμε για την προσοχή των φορέων – μελών της Ομοσπονδίας που εμπίπτουν σε ένα ή περισσότερα πεδία των ανωτέρω, για την πληρέστερη πληροφόρηση των οποίων, επισυνάπτεται ο Ν.4921/2022, με επισήμανση των άρθρων στα οποία γίνεται μνεία στο παρόν:   

Άρθρο 61: «Καταβολή αξιών τοποθέτησης (vouchers) Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρία και τροφείων Κέντρων Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας»

Άρθρο 65: «Ενίσχυση υποχρεώσεων φορέων κοινωνικής προστασίας – Τροποποίηση άρθρων 7 και 54 ν. 4837/2021»

Άρθρο 67: «Όροι λειτουργίας φορέων κοινωνικής προστασίας και σχετικές κυρώσεις – Τροποποίηση παρ. 1-4 και 7 άρθρου 1 και τροποποίηση παρ. 1-4 και προσθήκη παρ. 5-7 στο άρθρο 2 του ν. 2345/1995»

Για την ΠΟΣΓΚΑμεΑ,

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Ιωάννης Μοσχολιός

Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ 

Φωτεινή Ζαφειροπούλου 

Print
909

Documents to download

«Μάιος 2025»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
28293012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΜΙΣΑΝΑΠΗΡΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΣΕ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΡΑΠΕΡ

Η χρήση της αναπηρίας ως εργαλείο χλευασμού και ταυτόχρονα ως αντικείμενο σεξουαλικής υποτίμησης δεν μπορεί να γίνει ανεκτή. Πρόκειται για λόγο που τροφοδοτεί τη βία, τον κοινωνικό αποκλεισμό και τον σχολικό εκφοβισμό. Για τα παιδιά μας, που φοιτούν σε ειδικά ή γενικά σχολεία, τέτοιου είδους περιεχόμενο δεν είναι απλώς προσβλητικό – είναι απειλή.

Read more
34
56789
THN ΚΥΡΙΑΚΗ, 11 ΜΑΙΟΥ,  "ΤΙΜΟΥΜΕ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ - ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ, ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ, ΚΑΙ ΑΛΗΘΙΝΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ"

THN ΚΥΡΙΑΚΗ, 11 ΜΑΙΟΥ, "ΤΙΜΟΥΜΕ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ - ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ, ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ, ΚΑΙ ΑΛΗΘΙΝΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ"

Κι αν κάθε μητέρα είναι ένας κόσμος, η μητέρα του παιδιού με αναπηρία είναι ο κόσμος που επιμένει να φωτίζει το αύριο. Είναι εκείνη που αγωνίζεται αθόρυβα, ακατάπαυστα, καθημερινά. Που γνωρίζει ότι η ζωή της θα της δώσει λιγότερα διαλείμματα και περισσότερες μάχες. Που υπερασπίζεται δικαιώματα, αγωνίζεται να γκρεμίσει στερεότυπα, να σταθεί όρθια για να στηρίξει. Κι όμως, δεν παύει να ονειρεύεται, να ελπίζει, να διεκδικεί, να χτίζει — έναν κόσμο πιο ανθρώπινο, πιο συμπεριληπτικό, πιο δίκαιο.

Read more
1011
1213

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΠΟΣΓΚΑμεΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΙΣΟΤΙΜΗΣ, ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΒΑΡΙΕΣ ΚΑΙ ΣΥΧΝΑ ΜΗ ΟΡΑΤΕΣ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

Η σύνταξη και καθιέρωση συγκεκριμένων πρωτοκόλλων διαδικασιών για την υποδοχή, φροντίδα και διαχείριση των ατόμων με αυτισμό, νοητική αναπηρία, βαριές κινητικές και πολλαπλές αναπηρίες, καθώς και η κατάρτιση οδηγιών συμπεριφοράς για το προσωπικό, αποτελούν ελάχιστη και ουσιώδη προϋπόθεση για την υλοποίηση της αρχής της ισότητας στην πράξη. Εξίσου επιβεβλημένη είναι η δημιουργία ειδικών κλινών (έστω και περιορισμένου αριθμού) και δωματίων ησυχίας ή αποφόρτισης σε κάθε κλινική δημόσιου νοσοκομείου, καθώς και τουλάχιστον μίας κλίνης σε κάθε Μ.Ε.Θ. ή Μ.Α.Φ., ώστε να εξασφαλίζεται φιλικό και ασφαλές περιβάλλον, κατάλληλο για προσαρμοσμένη νοσηλεία για τα άτομα που βιώνουν υπερδιέγερση ή έντονο άγχος. Αυτές οι παρεμβάσεις δεν αποτελούν πολυτέλεια, αλλά θεσμική υποχρέωση, σύμφωνα με τις ρητές προβλέψεις του άρθρου 25 της Σύμβασης του Ο.Η.Ε. για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες και της κυρωτικής νομοθεσίας (ν.4074/2012), ως προς την υποχρέωση εξασφάλισης «υπηρεσιών υγείας προσαρμοσμένων στις ανάγκες τους».

Read more
141516

Η ΠΟΣΓΚΑμεΑ ΖΗΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΕΝΤΑΞΙΑΚΩΝ ΘΕΣΜΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟNΙΑΣ 2025-2026

Ασφαλώς, η περίπτωση αυτή ούτε εξαίρεση συνιστά, ούτε μεμονωμένο περιστατικό, αλλά συμπύκνωση μιας πτυχής της δυσλειτουργίας που πλήττει οριζόντια δεκάδες σχολικές μονάδες και του μαθητικού τους δυναμικού πανελλαδικά, και αντανάκλαση των εντεινόμενων αδυναμιών και αντιφάσεων που χαρακτηρίζουν πλέον τη λειτουργία του θεσμού της Παράλληλης Στήριξης.

Read more
1718
19202122232425
2627282930311
2345678
Terms Of UsePrivacy StatementCopyright 2025 by ΠΟΣΓΚΑμεΑ
Back To Top