Ανακοινώσεις

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΟΣΓΚΑμεΑ ΠΡΟΣ ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΣΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΒΑΡΙΕΣ & ΠΟΛΛΑΠΛΕΣ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 38 ΤΟΥ Ν.4865/2021



ΠΡΟΣ:  Υπουργό Υγείας

                κ. Αθανάσιο Πλεύρη

ΚΟΙΝ.: (σχετ.: Πίνακας Αποδεκτών)

ΘΕΜΑ: «Η ΠΟΣΓΚΑμεΑ ζητά να ενταχθούν τα άτομα με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες στις εξαιρέσεις του άρθρου 38 του Ν.4865/2021»  

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία (Π.Ο.Σ.Γ.Κ.ΑμεΑ), ιδρυτικό και ενεργό μέλος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.), αποτελεί το δευτεροβάθμιο όργανο του αναπηρικού κινήματος, που εκπροσωπεί τα άτομα με νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο down, εγκεφαλική παράλυση, βαριές και πολλαπλές αναπηρίες, τα ανήλικα άτομα με κάθε μορφής αναπηρία και τις οικογένειές τους, μέσω των Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων στην ελληνική επικράτεια, και έχει ως αποστολή της τη διεκδίκηση και προστασία των δικαιωμάτων τους.

Με το παρόν έγγραφο η Ομοσπονδία εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της, καθώς και την τεράστια αγωνία των γονέων και κηδεμόνων που έχουν παιδιά με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες για τα σοβαρά προβλήματα που έχουν ανακύψει με την εφαρμογή των διατάξεων του Ν. 4865/2021 και συγκεκριμένα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 38 αναφορικά με το δικαίωμα των ανασφάλιστων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων να συνταγογραφούν φάρμακα, θεραπευτικές πράξεις και διαγνωστικές εξετάσεις μόνο από ιατρούς των νοσοκομείων του Εθνικού Συστήματος Υγείας και των δημόσιων δομών παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Πρόσφατα ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Υγείας, με Δελτίο Τύπου, ότι δίνεται άλλη μια νέα παράταση μέχρι τις 30 Απριλίου 2022 στη συνταγογράφηση φαρμάκων για τους ανασφάλιστους από ιδιώτες ιατρούς, προς διευκόλυνσή τους, έως ότου συγκροτηθεί ο κατάλογος των εξαιρέσεων που αφορούν παιδιά, νεφροπαθείς-αιμοκαθαρόμενους, κλπ. Τονίζουμε ότι η απόφαση αυτή δεν μπορεί να αποτελέσει λύση στο οξύ πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί και απαίτηση του συνόλου του αναπηρικού κινήματος είναι η εξεύρεση μόνιμης λύσης με την παροχή της δυνατότητας συνταγογράφησης φαρμάκων, θεραπευτικών πράξεων και διαγνωστικών εξετάσεων στους ανασφάλιστους πολίτες με αναπηρία από το σύνολο των πιστοποιημένων ιατρών στο Σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.

Επισημαίνουμε τη σοβαρότητα της κατάστασης για τα άτομα με νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο down, εγκεφαλική παράλυση, βαριές και πολλαπλές αναπηρίες, αφού σε μια εβδομάδα εφαρμογής της εν λόγω διάταξης του Ν.4865/2021 εμφανίστηκαν τεράστια προβλήματα με τον αποκλεισμό τους από την πρόσβασή τους σε πολύτιμες για την υγεία τους θεραπευτικές πράξεις και εξετάσεις, καθώς η λίστα αναμονής για διαθέσιμο ραντεβού στις Δημόσιες Υγειονομικές Δομές υπερβαίνει το χρονικό διάστημα των δυο μηνών. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι αρκετοί γονείς ατόμων με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες αντιμετωπίζουν επιπρόσθετα εμπόδια με τη διαδικασία έκδοσης ή ανανέωσης πιστοποιητικού αναπηρίας από τα ΚΕΠΑ, αφού δεν έχουν τη δυνατότητα να έχουν εγκαίρως τις απαραίτητες ιατρικές διαγνώσεις, προκειμένου να ολοκληρώσουν τον ηλεκτρονικό φάκελο της αίτησής τους και κατ’ επέκταση να λάβουν την απόφαση για τη συνέχιση ή την ένταξή τους σε προγράμματα προνοιακών παροχών αναπηρίας από τον ΟΠΕΚΑ. Στο σημείο αυτό σημειώνουμε ότι η συγκεκριμένη οικονομική ενίσχυση μπορεί ν’ αποτελεί και τη μοναδική πηγή στήριξης για τις πρόσθετες ανάγκες που απορρέουν από την αναπηρία και η ανάγκη διασφάλισης αποκτά μεγαλύτερη βαρύτητα. Είναι αντιληπτό ότι όλα αυτά τα ζητήματα που έχουν ανακύψει οξύνονται ακόμη περισσότερο στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε με τον αυξανόμενο ρυθμό της ακρίβειας, την ενεργειακή κρίση και με την ταυτόχρονη συνδρομή των συνθηκών της πανδημίας.   

Επίσης, προβλήματα πηγάζουν και από τις ιδιαίτερες ανάγκες των ατόμων που ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες αναπηρίας, τα οποία όλα αυτά τα χρόνια έχουν δομήσει μια σχέση εμπιστοσύνης με τον θεράποντα ιατρό τους ο οποίος γνωρίζει το ιστορικό της υγείας τους και παρακολουθεί την εξέλιξή της και με τα νέα δεδομένα δυστυχώς θα αναγκαστούν με βίαιο τρόπο να αντικαταστήσουν τη σχέση αυτή με έναν νέο, μη μόνιμο, ιατρό.

Δεδομένων τούτων και με τις δημόσιες δομές υγείας ν’αντιμετωπίζουν πλείστα προβλήματα προστίθεται όχι απλώς ακόμη μια δυσχέρεια που επιβαρύνει την καθημερινότητα για τα άτομα με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες και τις οικογένειές τους, καθώς θα αναγκάζονται για σοβαρά θέματα υγείας να συνωστιστούν στα εξωτερικά ιατρεία των Δημόσιων Δομών Υγείας, αλλά και μια κατάσταση που μπορεί να έχει δυσμενείς επιδράσεις στην ψυχοκοινωνική τους πορεία.

Η ΠΟΣΓΚΑμεΑ ζητά να ενταχθούν τα άτομα με νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο down, εγκεφαλική παράλυση, βαριές και πολλαπλές αναπηρίες στις εξαιρέσεις του άρθρου 38 του Ν.4865/2021 παρέχοντας τη δυνατότητα πρόσβασης σε φάρμακα, θεραπευτικές πράξεις και διαγνωστικές εξετάσεις που συνταγογραφούνται και σε ιδιωτικά θεραπευτήρια, αλλά και ιδιώτες ιατρούς πιστοποιημένους στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, καθώς και να εκτελούν το σύνολο των συνταγών τους και από τα ιδιωτικά φαρμακεία.                 

Αναμένουμε την άμεση και θετική σας ανταπόκριση στο απόλυτα εύλογο και δίκαιο αίτημά μας.

Για την ΠΟΣΓΚΑμεΑ,   

                                Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                            Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ                             

                                                                                             

                                                         ΙΩΑΝΝΗΣ  ΜΟΣΧΟΛΙΟΣ                   ΦΩΤΕΙΝΗ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΥ

Πίνακας Αποδεκτών:

-Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κα Δ. Μιχαηλίδου

-Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, κ. Ι. Κωτσιόπουλος

-Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, κ. Γ. Σταμάτης

-ΕΣΑμεΑ

-Φορείς-Μέλη ΠΟΣΓΚΑμεΑ

 

          

Print
793
«Μάιος 2025»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
28293012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΜΙΣΑΝΑΠΗΡΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΣΕ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΡΑΠΕΡ

Η χρήση της αναπηρίας ως εργαλείο χλευασμού και ταυτόχρονα ως αντικείμενο σεξουαλικής υποτίμησης δεν μπορεί να γίνει ανεκτή. Πρόκειται για λόγο που τροφοδοτεί τη βία, τον κοινωνικό αποκλεισμό και τον σχολικό εκφοβισμό. Για τα παιδιά μας, που φοιτούν σε ειδικά ή γενικά σχολεία, τέτοιου είδους περιεχόμενο δεν είναι απλώς προσβλητικό – είναι απειλή.

Read more
34
56789
THN ΚΥΡΙΑΚΗ, 11 ΜΑΙΟΥ,  "ΤΙΜΟΥΜΕ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ - ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ, ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ, ΚΑΙ ΑΛΗΘΙΝΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ"

THN ΚΥΡΙΑΚΗ, 11 ΜΑΙΟΥ, "ΤΙΜΟΥΜΕ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ - ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ, ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ, ΚΑΙ ΑΛΗΘΙΝΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ"

Κι αν κάθε μητέρα είναι ένας κόσμος, η μητέρα του παιδιού με αναπηρία είναι ο κόσμος που επιμένει να φωτίζει το αύριο. Είναι εκείνη που αγωνίζεται αθόρυβα, ακατάπαυστα, καθημερινά. Που γνωρίζει ότι η ζωή της θα της δώσει λιγότερα διαλείμματα και περισσότερες μάχες. Που υπερασπίζεται δικαιώματα, αγωνίζεται να γκρεμίσει στερεότυπα, να σταθεί όρθια για να στηρίξει. Κι όμως, δεν παύει να ονειρεύεται, να ελπίζει, να διεκδικεί, να χτίζει — έναν κόσμο πιο ανθρώπινο, πιο συμπεριληπτικό, πιο δίκαιο.

Read more
1011
1213

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΠΟΣΓΚΑμεΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΙΣΟΤΙΜΗΣ, ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΒΑΡΙΕΣ ΚΑΙ ΣΥΧΝΑ ΜΗ ΟΡΑΤΕΣ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

Η σύνταξη και καθιέρωση συγκεκριμένων πρωτοκόλλων διαδικασιών για την υποδοχή, φροντίδα και διαχείριση των ατόμων με αυτισμό, νοητική αναπηρία, βαριές κινητικές και πολλαπλές αναπηρίες, καθώς και η κατάρτιση οδηγιών συμπεριφοράς για το προσωπικό, αποτελούν ελάχιστη και ουσιώδη προϋπόθεση για την υλοποίηση της αρχής της ισότητας στην πράξη. Εξίσου επιβεβλημένη είναι η δημιουργία ειδικών κλινών (έστω και περιορισμένου αριθμού) και δωματίων ησυχίας ή αποφόρτισης σε κάθε κλινική δημόσιου νοσοκομείου, καθώς και τουλάχιστον μίας κλίνης σε κάθε Μ.Ε.Θ. ή Μ.Α.Φ., ώστε να εξασφαλίζεται φιλικό και ασφαλές περιβάλλον, κατάλληλο για προσαρμοσμένη νοσηλεία για τα άτομα που βιώνουν υπερδιέγερση ή έντονο άγχος. Αυτές οι παρεμβάσεις δεν αποτελούν πολυτέλεια, αλλά θεσμική υποχρέωση, σύμφωνα με τις ρητές προβλέψεις του άρθρου 25 της Σύμβασης του Ο.Η.Ε. για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες και της κυρωτικής νομοθεσίας (ν.4074/2012), ως προς την υποχρέωση εξασφάλισης «υπηρεσιών υγείας προσαρμοσμένων στις ανάγκες τους».

Read more
141516

Η ΠΟΣΓΚΑμεΑ ΖΗΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΕΝΤΑΞΙΑΚΩΝ ΘΕΣΜΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟNΙΑΣ 2025-2026

Ασφαλώς, η περίπτωση αυτή ούτε εξαίρεση συνιστά, ούτε μεμονωμένο περιστατικό, αλλά συμπύκνωση μιας πτυχής της δυσλειτουργίας που πλήττει οριζόντια δεκάδες σχολικές μονάδες και του μαθητικού τους δυναμικού πανελλαδικά, και αντανάκλαση των εντεινόμενων αδυναμιών και αντιφάσεων που χαρακτηρίζουν πλέον τη λειτουργία του θεσμού της Παράλληλης Στήριξης.

Read more
1718
19202122232425
2627282930311
2345678
Terms Of UsePrivacy StatementCopyright 2025 by ΠΟΣΓΚΑμεΑ
Back To Top