Ανακοινώσεις

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΥ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟΥ ΒΙΑΣ ΑΠΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΑΤΟΜΟΥ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ


ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΥ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟΥ ΒΙΑΣ ΑΠΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ 

ΑΤΟΜΟΥ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία (Π.Ο.Σ.Γ.Κ.ΑμεΑ) που εκπροσωπεί τα Άτομα με Νοητική Αναπηρία, Αυτισμό, Σύνδρομο Down, Εγκεφαλική Παράλυση, βαριές και πολλαπλές Αναπηρίες και τις οικογένειές τους, καθώς και τα ανήλικα άτομα με κάθε μορφής αναπηρία, με την παρούσα ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ και ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΑΠΕΡΙΦΡΑΣΤΑ, εκφράζοντας την πλήρη αντίθεσή της με το απαράδεκτο περιστατικό βίας που έλαβε χώρα το απόγευμα της Πέμπτης, 9 Απριλίου 2020, στο Λευκοχώρι Γαστούνης Ηλείας σε βάρος ατόμου με νοητική αναπηρία, από τα αστυνομικά όργανα της περιοχής.

Με μεγάλη έκπληξη και θλίψη πληροφορηθήκαμε από πλήθος δημοσιευμάτων, όπου περιέχονται μαρτυρίες τόσο της μητέρας του παιδιού, όσο και από άλλους αυτόπτες μάρτυρες, το απαράδεκτο περιστατικό αστυνομικής βίας που ασκήθηκε σε βάρος ατόμου με νοητική αναπηρία. Πιο συγκεκριμένα τα αστυνομικά όργανα της περιοχής (ομάδα ΟΠΚΕ) υπεύθυνα για την τήρηση των μέτρων περιορισμένης κυκλοφορίας προέβησαν σε άσκηση σωματικής και ψυχολογικής βίας απέναντι σε άτομο με νοητική αναπηρία (μαθητή σε ΕΕΕΕΚ του Πύργου Ηλείας), πέντε μέτρα έξω από το σπίτι του, ο οποίος δεν μπορούσε – ως απότοκη συνθήκη της αναπηρίας του - να απαντήσει σε ερωτήσεις τους.

Τονίζουμε ότι, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπήρξε πάντοτε καθοριστικός παράγοντας για τη συνοχή, τη σταθερότητα, την ποιότητα και γενικότερα για την εξάλειψη πλήθος παθογενειών μιας οργανωμένης κοινωνίας. Η ισχύς δε αυτού του παράγοντα γίνεται ακόμη πιο έντονη όταν αναφερόμαστε σε μια από τις πιο ευπαθείς ομάδες του κοινωνικού συνόλου και συγκεκριμένα στα Άτομα με Νοητική Αναπηρία, Αυτισμό, Σύνδρομο Down, Εγκεφαλική Παράλυση, βαριές και πολλαπλές Αναπηρίες, όπου συναντώνται πλήθος ιδιαίτερων αναγκών και χαρακτηριστικών, τα οποία θα πρέπει να γίνονται σεβαστά και να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από το σύνολο της κοινωνίας. Κατ’ επέκταση, χρέος της κοινωνίας ως συνόλου είναι ο σεβασμός, η αναγνώριση και η προστασία των δικαιωμάτων κάθε πολίτη που ζει μέσα σ’ αυτή, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην εύρυθμη λειτουργία της.

Συνεπώς, εκδήλωση συμπεριφορών –ανάλογων με το περιστατικό καταγγελίας- και μάλιστα από επίσημα όργανα της Πολιτείας, μόνο οργή και αγανάκτηση μπορεί να προκαλέσει, καθώς συνιστά καταπάτηση θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων που έχουν κατοχυρωθεί με Συντάγματα και Διακηρύξεις και ιδιαιτέρως με τη Σύμβαση του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για τα Άτομα με Αναπηρίες την οποία η χώρα μας (μαζί με το προαιρετικό Πρωτόκολλο) κύρωσε με τον Ν.4074/2012. Συμπεριφορές και πράξεις ασκήσεως οποιασδήποτε μορφής βίας, κακομεταχείρισης και κακοποίησης σε βάρος Ατόμων με Αναπηρία είναι πλήρως ασύμβατες και αντίθετες σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η εν λόγω Σύμβαση (και ειδικότερα στα συγκεκριμένα άρθρα της:  Άρθρο 15 «Απαλλαγή από Βασανιστήρια ή Σκληρή, Απάνθρωπη ή Ταπεινωτική Μεταχείριση ή Τιμωρία», Άρθρο 16 «Απαλλαγή από την Εκμετάλλευση, τη Βία και την Κακομεταχείριση» και  Άρθρο 17 «Προστασία της Ακεραιότητας του Ατόμου»).

Η αγανάκτηση του αναπηρικού κινήματος της χώρας για το συγκεκριμένο περιστατικό είναι έντονη και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση το πλαίσιο των μέτρων περιορισμού και μειωμένης κυκλοφορίας, για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και προστασίας του πληθυσμού από την έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, να αποτελέσει δικαιολογία, να υποβαθμίσει και να μειώσει τη σημασία του απαράδεκτου αυτού γεγονότος. Σε καμία κοινωνία δεν μπορεί να γίνει δεκτή οποιαδήποτε μορφή άσκησης βίας, απ’ όπου κι αν προέρχεται, ιδιαιτέρως δε από τα όργανα της Πολιτείας που έχουν ως αποστολή τους την προστασία και την ασφάλεια των πολιτών.     

Η ΠΟΣΓΚΑμεΑ δεν μπορεί να κάνει ανεκτή οποιαδήποτε άσκηση σωματικής, ψυχολογικής και λεκτικής βίας σε βάρος ατόμου με αναπηρία και για το λόγο αυτό γίνεται απαιτητό και επιβάλλεται η πλήρη διερεύνηση -μέσω των προβλεπόμενων νόμιμων διαδικασιών- του απαράδεκτου περιστατικού που έλαβε χώρα στο Λευκοχώρι Γαστούνης Ηλείας και η απόδοση των ευθυνών εκεί και όπου υπάρχουν. 

Για την ΠΟΣΓΚΑμεΑ,

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

 

 

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΟΣΧΟΛΙΟΣ

ΦΩΤΕΙΝΗ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΥ

Print
2256
«Μάιος 2025»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
28293012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΜΙΣΑΝΑΠΗΡΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΣΕ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΡΑΠΕΡ

Η χρήση της αναπηρίας ως εργαλείο χλευασμού και ταυτόχρονα ως αντικείμενο σεξουαλικής υποτίμησης δεν μπορεί να γίνει ανεκτή. Πρόκειται για λόγο που τροφοδοτεί τη βία, τον κοινωνικό αποκλεισμό και τον σχολικό εκφοβισμό. Για τα παιδιά μας, που φοιτούν σε ειδικά ή γενικά σχολεία, τέτοιου είδους περιεχόμενο δεν είναι απλώς προσβλητικό – είναι απειλή.

Read more
34
56789
THN ΚΥΡΙΑΚΗ, 11 ΜΑΙΟΥ,  "ΤΙΜΟΥΜΕ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ - ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ, ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ, ΚΑΙ ΑΛΗΘΙΝΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ"

THN ΚΥΡΙΑΚΗ, 11 ΜΑΙΟΥ, "ΤΙΜΟΥΜΕ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ - ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ, ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ, ΚΑΙ ΑΛΗΘΙΝΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ"

Κι αν κάθε μητέρα είναι ένας κόσμος, η μητέρα του παιδιού με αναπηρία είναι ο κόσμος που επιμένει να φωτίζει το αύριο. Είναι εκείνη που αγωνίζεται αθόρυβα, ακατάπαυστα, καθημερινά. Που γνωρίζει ότι η ζωή της θα της δώσει λιγότερα διαλείμματα και περισσότερες μάχες. Που υπερασπίζεται δικαιώματα, αγωνίζεται να γκρεμίσει στερεότυπα, να σταθεί όρθια για να στηρίξει. Κι όμως, δεν παύει να ονειρεύεται, να ελπίζει, να διεκδικεί, να χτίζει — έναν κόσμο πιο ανθρώπινο, πιο συμπεριληπτικό, πιο δίκαιο.

Read more
1011
1213

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΠΟΣΓΚΑμεΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΙΣΟΤΙΜΗΣ, ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΒΑΡΙΕΣ ΚΑΙ ΣΥΧΝΑ ΜΗ ΟΡΑΤΕΣ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

Η σύνταξη και καθιέρωση συγκεκριμένων πρωτοκόλλων διαδικασιών για την υποδοχή, φροντίδα και διαχείριση των ατόμων με αυτισμό, νοητική αναπηρία, βαριές κινητικές και πολλαπλές αναπηρίες, καθώς και η κατάρτιση οδηγιών συμπεριφοράς για το προσωπικό, αποτελούν ελάχιστη και ουσιώδη προϋπόθεση για την υλοποίηση της αρχής της ισότητας στην πράξη. Εξίσου επιβεβλημένη είναι η δημιουργία ειδικών κλινών (έστω και περιορισμένου αριθμού) και δωματίων ησυχίας ή αποφόρτισης σε κάθε κλινική δημόσιου νοσοκομείου, καθώς και τουλάχιστον μίας κλίνης σε κάθε Μ.Ε.Θ. ή Μ.Α.Φ., ώστε να εξασφαλίζεται φιλικό και ασφαλές περιβάλλον, κατάλληλο για προσαρμοσμένη νοσηλεία για τα άτομα που βιώνουν υπερδιέγερση ή έντονο άγχος. Αυτές οι παρεμβάσεις δεν αποτελούν πολυτέλεια, αλλά θεσμική υποχρέωση, σύμφωνα με τις ρητές προβλέψεις του άρθρου 25 της Σύμβασης του Ο.Η.Ε. για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες και της κυρωτικής νομοθεσίας (ν.4074/2012), ως προς την υποχρέωση εξασφάλισης «υπηρεσιών υγείας προσαρμοσμένων στις ανάγκες τους».

Read more
141516

Η ΠΟΣΓΚΑμεΑ ΖΗΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΕΝΤΑΞΙΑΚΩΝ ΘΕΣΜΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟNΙΑΣ 2025-2026

Ασφαλώς, η περίπτωση αυτή ούτε εξαίρεση συνιστά, ούτε μεμονωμένο περιστατικό, αλλά συμπύκνωση μιας πτυχής της δυσλειτουργίας που πλήττει οριζόντια δεκάδες σχολικές μονάδες και του μαθητικού τους δυναμικού πανελλαδικά, και αντανάκλαση των εντεινόμενων αδυναμιών και αντιφάσεων που χαρακτηρίζουν πλέον τη λειτουργία του θεσμού της Παράλληλης Στήριξης.

Read more
1718
19202122232425
2627282930311
2345678
Terms Of UsePrivacy StatementCopyright 2025 by ΠΟΣΓΚΑμεΑ
Back To Top