Ανακοινώσεις

2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΥΤΙΣΜΟ - ΖΗΤΕΙΤΑΙ Η ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΥΠ.ΟΙΚ. ΣΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ & ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΣΤΟ ΦΑΣΜΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗΣ

«2 Απριλίου 2025: Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό»

«Συμπερίληψη – Ισότητα – Δικαιοσύνη – Προστασία των δικαιωμάτων των ατόμων με αυτισμό σε καιρούς κρίσης»

Σήμερα, 2 Απριλίου 2025, Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό, εμείς, οι γονείς και κηδεμόνες των ατόμων με νοητική αναπηρία, με αυτισμό, με σύνδρομο Down, με εγκεφαλική παράλυση, με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες, συνεχίζουμε, όπως κάθε ημέρα, να στεκόμαστε στο πλευρό των ατόμων στο φάσμα του αυτισμού και των οικογενειών τους, αναδεικνύοντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και διεκδικώντας τις απαραίτητες κοινωνικές και θεσμικές αλλαγές για μια δίκαιη και συμπεριληπτική κοινωνία.

Η ημέρα αυτή, μάς βρίσκει και φέτος εν μέσω διαδοχικών και πολυμέτωπων κρίσεων. Οι παρατεταμένες υφεσιακές περίοδοι, οι γεωπολιτικές εξελίξεις, οι πληθωριστικές πιέσεις και η γενικότερη κοινωνικοοικονομική αβεβαιότητα έχουν επιφέρει σοβαρές επιπτώσεις στις ζωές όλων, με τα άτομα στο φάσμα του αυτισμού να πλήττονται δυσανάλογα. Οι ήδη περιορισμένες δομές κοινωνικής υποστήριξης και τα ελλείμματα σε εκπαιδευτικά, εργασιακά, ασφαλιστικά και υγειονομικά ζητήματα, έχουν επιδεινωθεί, αφήνοντας πολλά άτομα με αυτισμό χωρίς την αναγκαία προστασία από τους θεσμούς και την Πολιτεία.

Σε αυτή τη συγκυρία, ενώνουμε τις δυνάμεις μας ώστε η ευαλωτότητα των ατόμων με αυτισμό να μην γίνει αιτία αποκλεισμών. Ο αυτισμός είναι μια νευροαναπτυξιακή διαφορετικότητα. Ο τρόπος που τον αντιμετωπίζουμε είναι καθρέφτης της δικαιοσύνης και της συμπερίληψης στην κοινωνία μας – σε κάθε περίοδο, είτε κρίσης είτε κανονικότητας.

Πολιτεία, θεσμοί, τοπική αυτοδιοίκηση, εκπαιδευτικές κοινότητες, εργοδότες, και κάθε πλευρά, στο μέτρο του ρόλου και της ευθύνης της, οφείλουν να διασφαλίσουν:

Ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση και την εργασία: Καμία κρίση δεν πρέπει να λειτουργεί ως πρόσχημα για να δικαιολογήσει τον αποκλεισμό και την περιθωριοποίηση των ατόμων με αυτισμό. Η δημιουργία εκπαιδευτικών προγραμμάτων προσαρμοσμένων στις ανάγκες των ατόμων με αυτισμό, σε κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης, η ενίσχυση της προσβασιμότητας και η διαμόρφωση ενός δίκαιου εργασιακού περιβάλλοντος και μιας συμπεριληπτικής αγοράς εργασίας αποτελούν αδιαπραγμάτευτες προτεραιότητες.

Ενίσχυση των κοινωνικών δομών και υπηρεσιών: Η οικονομική επισφάλεια των δομών που παρέχουν κοινωνικές υπηρεσίες σε άτομα με αναπηρία στην εποχή της πολυκρίσης και η υποχρηματοδότηση των δομών κλειστής περίθαλψης και φροντίδας επιδεινώνουν τις ανισότητες, και οδηγούν συχνά σε αθέατες επιμέρους κρίσεις. Η ενδυνάμωση των οικογενειών και των ατόμων με αυτισμό μέσω ολοκληρωμένων προσεγγίσεων και ευρέος φάσματος κοινωνικών πολιτικών είναι κάθε άλλο από απαραίτητη.

Προστασία από την οικονομική ανασφάλεια: Οι συνεχείς οικονομικές πιέσεις πλήττουν ασύμμετρα τα άτομα με αυτισμό και τις οικογένειές τους. Η διατήρηση και ενίσχυση των επιδομάτων αναπηρίας, των εξειδικευμένων υπηρεσιών και της πρόσβασης σε επαρκή, ποιοτική και εξατομικευμένη υγειονομική περίθαλψη και φροντίδα για τα άτομα με αυτισμό δεν είναι πολυτέλεια – είναι θεμελιώδες δικαίωμα.

Καταπολέμηση των διακρίσεων: Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για τα άτομα με αυτισμό, είναι ένα αναγκαίο βήμα, αλλά δεν αρκεί. Χρειάζονται ουσιαστικές πολιτικές για την καταπολέμηση του στίγματος και των διακρίσεων που βιώνουν τα άτομα στο φάσμα της διαταραχής, και τα άτομα με κάθε μορφής, αόρατη και μη, αναπηρία, σε κάθε πτυχή της ζωής τους. Απαιτούνται στοχευμένες πρωτοβουλίες, ώστε κάθε άτομο, με την κατάλληλη υποστήριξη, να μπορεί να ζει με αξιοπρέπεια στην κοινότητα. Χρειάζονται προσεκτικά σχεδιασμένες λύσεις για την προστασία των ατόμων με αυτισμό από στερεοτυπικές αντιλήψεις, προκαταλήψεις και επιβλαβείς πρακτικές σε βάρος τους, και ικανές ώστε να μην ευνοούν τις πιθανότητες αναπαραγωγής του στιγματισμού και της στοχοποίησής τους.

Οι κρίσεις δεν μπορούν να αποτελούν δικαιολογία για αδικία. Αντίθετα, πρέπει να λειτουργούν ως υπενθύμιση ότι η κοινωνική συνοχή κρίνεται και από τον τρόπο που αντιμετωπίζονται οι πληθυσμοί αυξημένης ευαλωτότητας.

…………………………….…………………

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό, η ΠΟΣΓΚΑμεΑ, έχοντας σαφή συναίσθηση ότι η υλοποίηση των προθέσεων, σχεδιασμών και της συντριπτικής πλειοψηφίας των προωθούμενων πολιτικών στην κατεύθυνση της διασφάλισης του δικαιώματος των ατόμων με αυτισμό να διάγουν τον βίο τους με αξιοπρέπεια και ισότιμες ευκαιρίες με τον υπόλοιπο πληθυσμό, εξαρτάται κατά πολύ από τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας, ζητά από τον καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών την εξέταση των δυνατοτήτων ενίσχυσης των πόρων που διατίθενται σε αυτή την κατεύθυνση (ακολουθεί η επιστολή).

Σήμερα, και κάθε ημέρα, διεκδικούμε:

…έναν ‘ορίζοντα δυνατοτήτων’ στο μέλλον των παιδιών και ατόμων με αυτισμό και κάθε μορφής αναπηρία, που μόνο οι ‘πράξεις στο παρόν’ μπορούν να ανοίξουν…

…..ένα μέλλον όπου τα άτομα με αυτισμό και οι οικογένειές τους δεν θα παλεύουν για τα αυτονόητα, αλλά θα ζουν με αξιοπρέπεια, αποδοχή και ίσες ευκαιρίες με τον υπόλοιπο πληθυσμό…

….μέχρι οι διακηρύξεις να γίνουν πράξη και οι θεσμικές ρυθμίσεις να μετατραπούν σε βίωμα και καθημερινή εμπειρία για τα χιλιάδες άτομα με αυτισμό και τις οικογένειές τους!

..........................................................................................................................................

ΠΡΟΣ:    Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ.Κ.Πιερρακάκη

Κοιν:       (σύμφωνα με τον πίνακα αποδεκτών) 

ΘΕΜΑ: «ΠΟΣΓΚΑμεΑ: Ζητείται η αποφασιστική συνεισφορά του Υπουργείου Οικονομικών στην υλοποίηση πολιτικών και μέτρων στήριξης για τα άτομα στο φάσμα της διαταραχής αυτισμού και συναφείς αναπηρίες»

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, 

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία (ΠΟΣΓΚΑμεΑ), ιδρυτικό και ενεργό μέλος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), αποτελεί το δευτεροβάθμιο όργανο του αναπηρικού κινήματος, που εκπροσωπεί τα άτομα με νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο Down, εγκεφαλική παράλυση, βαριές και πολλαπλές αναπηρίες, και τις οικογένειές τους, μέσω των Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων τους στην ελληνική επικράτεια, και έχει ως αποστολή της την προστασία και προώθηση των δικαιωμάτων τους.

Επί τη ευκαιρία της ανάληψης των νέων σας καθηκόντων ως Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, η ΠΟΣΓΚΑμεΑ καταρχάς σας εκφράζει τα ειλικρινή της συγχαρητήρια και σας εύχεται κάθε επιτυχία στο ομολογουμένως δύσκολο και συγχρόνως κρίσιμο για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας χαρτοφυλάκιο της εθνικής οικονομίας που αναλάβατε να φέρετε εις πέρας.

Με την πεποίθηση ότι θα προχωρήσετε στα νέα σας καθήκοντα, με τον ίδιο ζήλο, αποφασιστικότητα και αφοσίωση που έχετε μέχρι σήμερα επιδείξει σε ιδιαίτερα νευραλγικούς τομείς, η Ομοσπονδία μας, με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό, σας απευθύνει την παρούσα επιστολή, έχοντας σαφή συναίσθηση της καίριας σημασίας του Υπουργείου ευθύνης σας στην επίλυση των πολυάριθμων προβλημάτων και παραβιάσεων δικαιωμάτων που αντιμετωπίζουν τα άτομα στο φάσμα της διαταραχής αυτισμού. 

Είναι σαφές ότι η υλοποίηση των προθέσεων, σχεδιασμών και της συντριπτικής πλειοψηφίας των προωθούμενων πολιτικών από τα κατά περίπτωση (συν)αρμόδια Υπουργεία στην κατεύθυνση της διασφάλισης του δικαιώματος των ατόμων με αυτισμό να διάγουν τον βίο τους με αξιοπρέπεια και ισότιμες ευκαιρίες με τον υπόλοιπο πληθυσμό, καθώς και των διακηρύξεων, στοχοθετήσεων και δηλώσεων αγαστής θεσμικής βούλησης, διάχυτης ευμένειας και αλληλεγγύης για τα άτομα στο φάσμα της διαταραχής, που αναμένεται να πληθύνουν ιδιαίτερα σήμερα, εξαρτάται άμεσα από τους διαθέσιμους οικονομικούς πόρους και τα δημοσιονομικά περιθώρια.

Περιθώρια, των οποίων η στενότητα αποτέλεσε μεν διαχρονικά τροχοπέδη στην υλοποίηση παρεμβάσεων προς όφελος των ατόμων με αυτισμό, και όχι μόνο, πλην όμως, στη σημερινή συγκυρία, με τη βελτίωση των δημοσιονομικών δεικτών, σύμφωνα πάντοτε με τις ενίοτε κυβερνητικές δηλώσεις, δεν μπορεί πλέον να αποτελεί άλλοθι για τη μη προτεραιοποίηση κρίσιμων ζητημάτων που άπτονται της αξιοπρέπειας και της ισότιμης μεταχείρισης αυτής της ευάλωτης πληθυσμιακής ομάδας.

Λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία της οικονομικής στήριξης για την προώθηση και την επιτυχή εφαρμογή πολιτικών και μέτρων ενίσχυσης της ποιότητας ζωής των ατόμων με αυτισμό και των οικογενειών τους, σας καλούμε στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς σας, να ενσκήψετε με ουσιαστικό ενδιαφέρον στο ζήτημα αυτό, συμπεριλαμβάνοντας στις προτεραιότητες του Υπουργείου ευθύνης σας και την εξέταση των δυνατοτήτων ενίσχυσης των πόρων που διατίθενται σε αυτή την κατεύθυνση.

Ειδικότερα, αναμένουμε την ανακίνηση ζητημάτων που έχουν τεθεί σε όλες τις προηγούμενες ηγεσίες του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, καθώς και σε συναρμόδια Υπουργεία και φορείς, και πρόσθετες πρωτοβουλίες από το Υπουργείο ευθύνης σας για: 

- την εξέταση ειδικών ρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής αύξησης των προνοιακών επιδομάτων, προκειμένου να υποστηριχθούν ουσιαστικά στις συνθήκες διαβίωσής τους τα άτομα με αυτισμό και άλλες βαριές αναπηρίες, που εκ των πραγμάτων αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού λόγω της αναπηρίας, και να προστατευτούν από τις συνέπειες των διαδοχικών κρίσεων, των παρατεταμένων υφεσιακών περιόδων, και των πληθωριστικών πιέσεων της τελευταίας τριετίας, που πλήττουν δυσανάλογα τους πληθυσμούς αυξημένης ευαλωτότητας,

- την κατάργηση του παράλογου ρυθμιστικού πλαισίου που καταλήγει σε διακοπή του επιδόματος οικονομικής ενίσχυσης (προνοιακού επιδόματος) των ανασφάλιστων ή έμμεσα ασφαλισμένων ατόμων με βαριά αναπηρία, στην περίπτωση που τους χορηγηθεί σύνταξη των θανόντων γονέων τους, όταν το ύψος της τελευταίας υπερβαίνει εκείνο του επιδόματος, ακολουθώντας το θετικό παράδειγμα και τη συλλογιστική της αποσύνδεσης του επιδόματος βαριάς νοητικής αναπηρίας από τις συντάξεις των θανόντων γονέων, το 2023 (σχετική υπ’ αριθμ. πρωτ.: 08/16.01.2025 επιστολή που εστάλη στην προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου στο https://tinyurl.com/5e6xc2te),

- την κατάργηση των περιορισμών συννοσηρότητας σε άτομα με αυτισμό που έχουν αδόκιμα εισαχθεί με το άρθρο 16 του ν.1798/1988 (εφόσον αυτός συνοδεύεται από επιληπτικές κρίσεις ή νοητική αναπηρία ή οργανικό ψυχοσύνδρομο), ως προϋπόθεσης για την πρόσβαση των δικαιούχων στην απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης και τα τέλη κυκλοφορίας. Λογίζεται ως εξαιρετικά άδικο το γεγονός ότι, παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις για την επίλυση του ζητήματος, μερίδα ατόμων με αυτισμό εξακολουθεί σήμερα να αντιμετωπίζεται δυσμενέστερα έναντι περιπτώσεων με συγκρίσιμες ανάγκες και χαρακτηριστικά, όταν στερείται της πρόσβασης σε διευκολύνσεις κινητικότητας, εξαιτίας παρωχημένων νομοθετικών ρυθμίσεων που προαπαιτούν συνυπάρχουσες αναπηρίες για τον σκοπό αυτό.

- την εκπόνηση μελέτης και την εξάντληση κάθε δημοσιονομικού περιθωρίου για την επαρκή ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας (σε επίπεδο υποδομών, θεσμικά διασφαλισμένων διαδικασιών,  εξειδικευμένου προσωπικού) για την παροχή προς τα άτομα με αυτισμό και άλλες βαριές αναπηρίες, προσιτής και κατάλληλης υγειονομικής περίθαλψης και υπηρεσιών υγείας που είναι αναγκαίες με γνώμονα την αναπηρία τους, και σχεδιασμένες με σκοπό να ελαχιστοποιούν τις συνέπειές της και να αποτρέπουν περαιτέρω αναπηρίες (όπως επιτάσσει και το άρθρο 25 της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες - ν. 4074/2012), με άμεσες προτεραιότητες στους τομείς: 

της ενδυνάμωσης της νοσοκομειακής φροντίδας για τα άτομα με αυτισμό και άλλες βαριές αναπηρίες, με μέτρα που εγγυώνται την επαρκή, ασφαλή και κατάλληλη αντιμετώπισή τους όταν χρειάζονται νοσηλευτική φροντίδα και αποκατάσταση και της δημιουργίας 1-2 κλινών σε κάθε κλινική δημόσιου νοσοκομείου, αλλά και 1 τουλάχιστον κλίνης σε κάθε Μ.Ε.Θ. ή Μ.Α.Φ., για την εξειδικευμένη εξυπηρέτηση των ατόμων με αυτισμό και άλλες βαριές αναπηρίες και την πρόσβασή τους σε κατάλληλες για τις ανάγκες τους υπηρεσίες δημόσιας υγείας/αποκατάστασης,

της ανάπτυξης και εφαρμογής σχεδίου για τη λειτουργία σε όλα τα δημόσια Γενικά Νοσοκομεία της χώρας Οδοντιατρικών Μονάδων, στελεχωμένων με εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στην οδοντιατρική περίθαλψη των ατόμων με αυτισμό και άλλες βαριές αναπηρίες, υπό γενική ή περιοχική αναισθησία ή μέθη, ούτως ώστε τα άτομα αυτά να λαμβάνουν εξειδικευμένη οδοντιατρική φροντίδα πλησίον του τόπου διαμονής τους.

- την υιοθέτηση συγκεκριμένου και σαφούς σχεδίου σταδιακής αύξησης των πόρων που διατίθενται στον νευραλγικό τομέα της εκπαίδευσης, που ασκεί καθοριστικό αντίκτυπο στην αυτονομία, την ανεξαρτησία και τη δυνατότητα των ατόμων με αυτισμό, και όχι μόνο, να ζήσουν μια ζωή με αξιοπρέπεια και αυτοκαθορισμό, για:

την υποστήριξη της συμπεριληπτικής εκπαίδευσης και την κάλυψη των εκ των προτέρων γνωστών αναγκών των μαθητών/τριών με αυτισμό και κάθε μορφής αναπηρία, που φοιτούν στα γενικά και στα ειδικά εκπαιδευτικά πλαίσια, όπως και για την σταδιακή και ομαλή μετάβαση από τη διαχωρισμένη/ειδική στην συμπεριληπτική εκπαίδευση,

την απαρεμπόδιστη και καθολική ένταξη των μαθητών/τριών με αυτισμό και κάθε μορφής αναπηρία στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας, α’ β’ γ’ βάθμια εκπαίδευση, σε κάθε τομή και πεδίο (οργάνωση, πόροι, επάρκεια και καταλληλότητα σχολικών υποδομών, ανθρώπινο δυναμικό, μεταφορές, προγράμματα και μέθοδοι διδασκαλίας, εκπαιδευτικό και εποπτικό υλικό, εκπαιδευτικές μεταβάσεις, διασύνδεση ειδικοτήτων με τις σύγχρονες ανάγκες της αγοράς εργασίας κ.λπ). 

- τη διασφάλιση της επάρκειας ή/και της συνέχισης ή/και της ενίσχυσης της χρηματοδότησης, κατά περίπτωση, για την δέσμη των απαραίτητων υποστηρικτικών πολιτικών στην κατεύθυνση της κοινωνικής συμπερίληψης και της επαγγελματικής ένταξης των ατόμων με αυτισμό και άλλες βαριές αναπηρίες (εφαρμογή των πιλοτικών προγραμμάτων που έχουν ήδη θεσμοθετηθεί, λ.χ. πιλοτικό πρόγραμμα για την υποστηριζόμενη απασχόληση ατόμων στο φάσμα του αυτισμού, παρέμβασης στην πρώιμη παιδική ηλικία, διασφάλιση της μετάβασης στην εφαρμογή, σε όλη την επικράτεια, των προγραμμάτων που βρίσκονται σε εξέλιξη λ.χ. προσωπικού βοηθού για άτομα με αναπηρία, αδιάλειπτη συνέχιση των προγραμμάτων δημιουργικής απασχόλησης των ατόμων με αναπηρία κ.ά.).

- την υποστήριξη, με επαρκείς πόρους, των συνθηκών διαβίωσης των ατόμων με αυτισμό και άλλες βαριές αναπηρίες που παραμένουν διαχωρισμένα από την κοινωνία, έγκλειστα σε ιδρύματα, σε επισφαλείς συνθήκες, με μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, και ανεπάρκειες στην υποστήριξη και τη φροντίδα τους, για την αποτροπή της περαιτέρω υποβάθμισης του επιπέδου διαβίωσής τους πριν από την ολοκλήρωση της πολυπόθητης αποϊδρυματοποίησης, που χρόνια ευαγγελίζεται η ελληνική πολιτεία, χωρίς ωστόσο εμφανή αποτελέσματα.  

- τη στήριξη του πλέγματος και της βιωσιμότητας των κοινωνικών υπηρεσιών από τις οποίες ωφελούνται άτομα με αυτισμό και άλλες βαριές αναπηρίες στην κοινότητα (μέσω των Σ.Υ.Δ., Κέντρων Ημέρας, ΚΔΑΠ ΑμεΑ, Κ.Δ.-Η.Φ. και λοιπών δομών ενταξιακού χαρακτήρα), περιλαμβανομένης στην ίδια κατεύθυνση της επαναδιαπραγμάτευσης του ύψους των δικαιούμενων νοσηλίων – τροφείων των ωφελούμενων, των αποζημιώσεων, των αξιών τοποθέτησης κ.τ.ό, όπως αντιστοιχούν στις υπηρεσίες του κατά περίπτωση πλαισίου ένταξης ή/και στη βαρύτητα της αναπηρίας και το ηλικιακό εύρος των εξυπηρετούμενων ατόμων, η στάθμη των οποίων συμπαρασύρει ανάλογα τις απαιτήσεις της παροχής των κοινωνικών υπηρεσιών.

- την επανεξέταση του ζητήματος για τη δυνατότητα μη αποστέρησης από τυχόν δικαίωμά τους σε οικονομική ενίσχυση λόγω αναπηρίας που καταβάλλεται από τον Ο.Π.Ε.Κ.Α. των ατόμων με αυτισμό και άλλες βαριές αναπηρίες που λαμβάνουν κοινωνικές υπηρεσίες από Οικοτροφεία, προκειμένου να διαβιούν σε αυτά με ασφάλεια, και στο κοινωνικό περιβάλλον όσο το δυνατόν πιο αυτόνομα και ενεργά, καθώς και εκείνων που ελλείψει επαρκών Σ.Υ.Δ., κρατικών δομών υποστήριξης ή/και ξενώνων φιλοξενίας, αναγκάζονται να προσφύγουν στη λύση της φιλοξενίας τους σε ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές.

Κύριε Υπουργέ,

Στον μακρύ – και μόνο ενδεικτικό από τα ανωτέρω - κατάλογο των παραβιάσεων δικαιωμάτων και των προβλημάτων που ταλανίζουν τα παιδιά μας, με αυτισμό, και τις οικογένειές μας, σήμερα, 2 Απριλίου 2025, η ΠΟΣΓΚΑμεΑ και εμείς, οι γονείς και κηδεμόνες των ατόμων με νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο Down, εγκεφαλική παράλυση, βαριές και πολλαπλές αναπηρίες, ασφαλώς και υποδεχόμαστε ευπρόσδεκτα την φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό.

Όχι, όμως, καταναλώνοντας ασμένως αόριστες δηλώσεις υποστήριξης, που ούτε κατασιγάζουν την αμφιθυμία, ούτε αποτελούν αξίωσή μας, αλλά ζητώντας ουσιαστικές πρωτοβουλίες και δράσεις.

Με εμπεδωμένο το γεγονός πως όποιες αναγκαιότητες έχουν υπόσταση σήμερα για τα άτομα με αυτισμό, θα υφίστανται αναμφίβολα και από την αυριανή ημέρα, απευθυνόμαστε σε εσάς, ζητώντας την επίδειξη έμπρακτης βούλησης για την αντιμετώπιση της σωρείας των προβλημάτων που διατηρούνται απαράλλακτα στο προσκήνιο για τα άτομα που βρίσκονται στο φάσμα της διαταραχής, ως αξιόπιστο και αποφασιστικό βήμα στον ορίζοντα της ισότιμης μεταχείρισης και της κοινωνικής τους συμπερίληψης.

Κατανοούμε πως όποια πρωτοβουλία σχετική με τα θέματα που θίξαμε στο παρόν, οφείλει να εντάσσεται σε ένα ρεαλιστικό δημοσιονομικό πλαίσιο.

Ωστόσο, η στήριξη των ατόμων με αυτισμό και άλλες βαριές αναπηρίες δεν απαιτεί πάντοτε υπέρογκες δαπάνες, αλλά στοχευμένη και αποδοτική αξιοποίηση πόρων, η δε «επένδυση» σε υπηρεσίες, όπως η έγκαιρη παρέμβαση, η οικογενειακή στήριξη, η υψηλής ποιότητας παρέμβαση στην πρώιμη παιδική ηλικία, αναμένεται μακροπρόθεσμα να αναδείξει τον θετικό κοινωνικό και οικονομικό της αντίκτυπο, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο περαιτέρω, σε βάθος χρόνου, και στην εξοικονόμηση δημόσιας χρηματοδότησης.

Προσδοκώντας ότι οι επισημάνσεις και οι προτροπές μας, θα τύχουν της δέουσας προσοχής και ανταπόκρισής σας, ευελπιστούμε ότι η σημερινή ημέρα δεν θα είναι απλώς μία ακόμη συμβολική αναφορά στον αυτισμό, αλλά ένα σημείο αφετηρίας για πραγματικές αλλαγές που θα κάνουν τη διαφορά στη ζωή των ατόμων στο φάσμα της διαταραχής και των οικογενειών τους.

Με εκτίμηση,

Για την ΠΟΣΓΚΑμεΑ,

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΟΣΧΟΛΙΟΣ

ΦΩΤΕΙΝΗ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΥ

Πίνακας αποδεκτών:

  • Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, κ.Σ.Ζαχαράκη
  • Υπουργός Υγείας, κ.Σ.Α.Γεωργιάδης
  • Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ.Ν.Κεραμέως
  • Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, κ.Δ.Μιχαηλίδου
  • Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ.Ν.Παπαθανάσης
  • Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ.Αθ.Πετραλιάς
  • Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, κ. Πρ.Πύρρος
  • Γενικός Γραμματέας Δημογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής, κ. Κ.Γλούμης – Ατσαλάκης
  • Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ)
  • Πρωτοβάθμια σωματεία – μέλη ΠΟΣΓΚΑμεΑ
Print
8
«Απρίλιος 2025»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
3112

2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΥΤΙΣΜΟ - ΖΗΤΕΙΤΑΙ Η ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΥΠ.ΟΙΚ. ΣΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ & ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΣΤΟ ΦΑΣΜΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗΣ

Στον μακρύ – και μόνο ενδεικτικό από τα ανωτέρω - κατάλογο των παραβιάσεων δικαιωμάτων και των προβλημάτων που ταλανίζουν τα παιδιά μας, με αυτισμό, και τις οικογένειές μας, σήμερα, 2 Απριλίου 2025, η ΠΟΣΓΚΑμεΑ και εμείς, οι γονείς και κηδεμόνες των ατόμων με νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο Down, εγκεφαλική παράλυση, βαριές και πολλαπλές αναπηρίες, ασφαλώς και υποδεχόμαστε ευπρόσδεκτα την φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό. Όχι, όμως, καταναλώνοντας ασμένως αόριστες δηλώσεις υποστήριξης, που ούτε κατασιγάζουν την αμφιθυμία, ούτε αποτελούν αξίωσή μας, αλλά ζητώντας ουσιαστικές πρωτοβουλίες και δράσεις.

Read more
3456
78910111213
14151617181920
21222324252627
2829301234
567891011
Terms Of UsePrivacy StatementCopyright 2025 by ΠΟΣΓΚΑμεΑ
Back To Top