Ανακοινώσεις

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΣΓΚΑμεΑ ΓΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗ ΣΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ ΤΩΝ ΚΔΗΦ ΑμεΑ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥΣ



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Θέμα: «Ενημέρωση για εξέλιξη στο ζήτημα της χρηματοδότησης των Κ.Δ.-Η.Φ. ΑμεΑ»

 

Από την έναρξη της πανδημικής κρίσης, η  Π.Ο.Σ.Γ.ΚΑμεΑ  εργάστηκε συστηματικά και μεθοδικά για τη διαχείριση σωρείας προβλημάτων που προέκυψαν από τις συνέπειες, οικονομικές και κοινωνικές, που ακολούθησαν τη συνύπαρξη των ατόμων με αναπηρίες και των οικογενειών τους με τον κορωνοϊό SARS-CoV-2.

Μείζον ζήτημα αποτέλεσε η διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των δομών  που παρέχουν υπηρεσίες ανοιχτής φροντίδας σε άτομα με αναπηρία, δομές μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα οι οποίες αποζημιώνονται είτε μέσω του ημερήσιου νοσηλίου από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., είτε από πόρους του ΕΚΤ στο πλαίσιο ενταγμένων Πράξεων στο ΕΣΠΑ.

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, η υποχρεωτική αξιοποίηση μόνο του 50% της δυναμικότητας των Κ.Δ.-Η.Φ. ΑμεΑ και συνεπώς η μείωση της φυσικής παρουσίας των ωφελούμενων στα προγράμματά τους, μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων τον περασμένο Μάιο, παρά το γεγονός ότι αυτά επαναλειτούργησαν με το σύνολο του προσωπικού και με αυξημένες απαιτήσεις (υγειονομικό υλικό, εντατικότερη χρήση μεταφορικών μέσων κλπ), επέφερε μείωση της χρηματοδότησής τους από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ  δεδομένων των μειωμένων ημερήσιων παρουσιών, σε αντίθεση με τη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ που δεν επηρεάστηκε από  τα νέα, έκτακτα δεδομένα.

Μετά από συνεχείς παρεμβάσεις, έγγραφες και προφορικές, και πιέσεις που ασκήθηκαν προς τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, σας ενημερώνουμε ότι υπήρξε ανταπόκριση, σε συνεργασία με την αρμόδια Υφυπουργό κ. Δ.Μιχαηλίδου, προκειμένου να διασφαλιστεί με ξεκάθαρο τρόπο η αποζημίωση των Κ.Δ.- Η.Φ. ΑμεΑ με σχετικό νομοθέτημα, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Αγαπητοί/ες συνάδελφοι,

Η ιερή υποχρέωση να υπερασπιζόμαστε και να προωθούμε τα δικαιώματα των παιδιών και των οικογενειών μας, ως θεσμικοί εκπρόσωποι, διαχρονικά αποτέλεσε το κίνητρο των αγώνων μας. Σε περιόδους κρίσης, είτε αυτή είναι οικονομική, είτε, όπως τώρα, υγειονομική, και η οποία μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε κρίση αξιών και δικαιωμάτων και να οδηγήσει συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες σε μεγαλύτερο στιγματισμό και κοινωνικό αποκλεισμό, οι αγώνες αυτοί εντείνονται και συνεχίζονται με ενότητα, συνοχή και αλληλεγγύη για να βγούμε νικητές και από αυτή τη μάχη.

Παραμένουμε σε εγρήγορση, παρεμβαίνουμε και επιλαμβανόμαστε, θέτοντας πάντα στην προμετωπίδα των διεκδικήσεών μας τις ποιοτικές υπηρεσίες και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των κοινοτικών δομών που τις παρέχουν, οι οποίες στην πλειονότητά τους λειτουργούν με την ευθύνη των φορέων μας.

                                                                       

                                                                                 Για την ΠΟΣΓΚΑμεΑ,  

                                                        Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

 

                                          ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΟΣΧΟΛΙΟΣ

ΦΩΤΕΙΝΗ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΥ

Print
1183
«Μάιος 2025»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
28293012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΜΙΣΑΝΑΠΗΡΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΣΕ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΡΑΠΕΡ

Η χρήση της αναπηρίας ως εργαλείο χλευασμού και ταυτόχρονα ως αντικείμενο σεξουαλικής υποτίμησης δεν μπορεί να γίνει ανεκτή. Πρόκειται για λόγο που τροφοδοτεί τη βία, τον κοινωνικό αποκλεισμό και τον σχολικό εκφοβισμό. Για τα παιδιά μας, που φοιτούν σε ειδικά ή γενικά σχολεία, τέτοιου είδους περιεχόμενο δεν είναι απλώς προσβλητικό – είναι απειλή.

Read more
34
56789
THN ΚΥΡΙΑΚΗ, 11 ΜΑΙΟΥ,  "ΤΙΜΟΥΜΕ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ - ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ, ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ, ΚΑΙ ΑΛΗΘΙΝΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ"

THN ΚΥΡΙΑΚΗ, 11 ΜΑΙΟΥ, "ΤΙΜΟΥΜΕ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ - ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ, ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ, ΚΑΙ ΑΛΗΘΙΝΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ"

Κι αν κάθε μητέρα είναι ένας κόσμος, η μητέρα του παιδιού με αναπηρία είναι ο κόσμος που επιμένει να φωτίζει το αύριο. Είναι εκείνη που αγωνίζεται αθόρυβα, ακατάπαυστα, καθημερινά. Που γνωρίζει ότι η ζωή της θα της δώσει λιγότερα διαλείμματα και περισσότερες μάχες. Που υπερασπίζεται δικαιώματα, αγωνίζεται να γκρεμίσει στερεότυπα, να σταθεί όρθια για να στηρίξει. Κι όμως, δεν παύει να ονειρεύεται, να ελπίζει, να διεκδικεί, να χτίζει — έναν κόσμο πιο ανθρώπινο, πιο συμπεριληπτικό, πιο δίκαιο.

Read more
1011
1213

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΠΟΣΓΚΑμεΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΙΣΟΤΙΜΗΣ, ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΒΑΡΙΕΣ ΚΑΙ ΣΥΧΝΑ ΜΗ ΟΡΑΤΕΣ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

Η σύνταξη και καθιέρωση συγκεκριμένων πρωτοκόλλων διαδικασιών για την υποδοχή, φροντίδα και διαχείριση των ατόμων με αυτισμό, νοητική αναπηρία, βαριές κινητικές και πολλαπλές αναπηρίες, καθώς και η κατάρτιση οδηγιών συμπεριφοράς για το προσωπικό, αποτελούν ελάχιστη και ουσιώδη προϋπόθεση για την υλοποίηση της αρχής της ισότητας στην πράξη. Εξίσου επιβεβλημένη είναι η δημιουργία ειδικών κλινών (έστω και περιορισμένου αριθμού) και δωματίων ησυχίας ή αποφόρτισης σε κάθε κλινική δημόσιου νοσοκομείου, καθώς και τουλάχιστον μίας κλίνης σε κάθε Μ.Ε.Θ. ή Μ.Α.Φ., ώστε να εξασφαλίζεται φιλικό και ασφαλές περιβάλλον, κατάλληλο για προσαρμοσμένη νοσηλεία για τα άτομα που βιώνουν υπερδιέγερση ή έντονο άγχος. Αυτές οι παρεμβάσεις δεν αποτελούν πολυτέλεια, αλλά θεσμική υποχρέωση, σύμφωνα με τις ρητές προβλέψεις του άρθρου 25 της Σύμβασης του Ο.Η.Ε. για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες και της κυρωτικής νομοθεσίας (ν.4074/2012), ως προς την υποχρέωση εξασφάλισης «υπηρεσιών υγείας προσαρμοσμένων στις ανάγκες τους».

Read more
141516

Η ΠΟΣΓΚΑμεΑ ΖΗΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΕΝΤΑΞΙΑΚΩΝ ΘΕΣΜΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟNΙΑΣ 2025-2026

Ασφαλώς, η περίπτωση αυτή ούτε εξαίρεση συνιστά, ούτε μεμονωμένο περιστατικό, αλλά συμπύκνωση μιας πτυχής της δυσλειτουργίας που πλήττει οριζόντια δεκάδες σχολικές μονάδες και του μαθητικού τους δυναμικού πανελλαδικά, και αντανάκλαση των εντεινόμενων αδυναμιών και αντιφάσεων που χαρακτηρίζουν πλέον τη λειτουργία του θεσμού της Παράλληλης Στήριξης.

Read more
1718
19202122232425
2627282930311
2345678
Terms Of UsePrivacy StatementCopyright 2025 by ΠΟΣΓΚΑμεΑ
Back To Top